Egyiptom ellen tehet újabb lépést az olimpia felé a kéziválogatott

CSOKNYAI István
Koppenhága, 2019. január 12. Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság Magyarország - Angola mérkőzés előtti edzésén Koppenhágában 2019. január 12-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A címben idézett mondat nagyjából így hangzott el a csapatkapitány, Ilyés Ferenc szájából a dán-német olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság keddi szünnapjának edzésén. Ezzel persze mindenki tisztában van, ahogy azzal is, hogy Egyiptom ellen a sérült Balogh Zsolt nélkül is muszáj lesz begyűjteni a két pontot, és akkor a csoportkör utolsó, Svédország elleni találkozóján már nem lesz miért izgulni, mert biztosan ott vagyunk a középdöntőben. 

Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából.

Két egymást követő nehéz mérkőzés után kedden szünnapja volt a vébén a magyar csapatnak. Mert hiába voltak az ellenfelek Angola és Katar (persze már az Argentína elleni nyitány után), a kétszer két pontért bizony nagyon keményen meg kellett dolgozniuk a mieinknek. A Katar elleni meccsen, a stáb reményei szerint csak néhány napra, de az utolsó két csoportmeccsre biztosan elveszítettük a MOL-Pick Szeged átlövőjét, Balogh Zsoltot, akinek aláfordult a bokája, de szinte mindenkinek volt, van kisebb-nagyobb kezelnivalója.

A szabadnapot tehát a regenerálódás, illetve a szakmai stáb részéről a következő ellenfél feltérképezése töltötte ki. Így érkeztek meg délután a Dán Olimpiai Bizottság edzőközpontjába, ami egyúttal a Bröndby nevű koppenhágai klub birodalma is: a főépülettől balra a hatalmas, sárga-kékben pompázó stadion, jobbra pedig egy méretes sportcsarnok.

A Bröndby 28 ezer szurkolót befogadó stadionja Forrás: Origo

A mieink viszont a főépület alagsorában lévő, a világ valaha volt egyik legjobb női kézilabdázójáról, Anja Andarsenről elnevezett terembe vették az irányt, ahol korábban az angolaiak is gyakoroltak.

Bröndby, a Dán Olimpiai Bizottság székháza Forrás: Origo

A bemelegítés után a játékosok a szakmai stáb tagjaival együtt körbeálltak, és a csapatkapitány, Ilyés Ferenc intézett rövid szónoklatot az egybegyűltekhez. Mondandójának lényege abban foglalható össze, hogy mindenkinek megvan a maga feladata a csapatban, amit százszázalékos odaadással kell ellátnia, a sérült Balogh Zsolt pótlása is csak így oldható meg. Hatásosak voltak a 37 évesen magát a válogatott sikeréért reaktiváló kapitány szavai, látszott, hogy mindenki vette a lapot.

Az edzésen támadási és védekezési figurákat gyakoroltak a játékosok,

a két kapitány közül Vladan Matics volt a hangosabb,

és nem volt nehéz észrevenni, hogy a Balogh kényszerű kiválása miatt megfogyatkozott jobbátlövő poszton sokkal több szerep fog hárulni Ancsin Gáborra.

„Az, hogy többet kell vállalnom, nem lepett meg, az kicsit igen, hogy nem cserélnek a helyére a kapitányok – mondta az Origónak a Ferencváros átlövője, hozzátéve, hogy ez tulajdonképpen így logikus, hiszen ha a szegedi poszttárs visszatér, akkor nem őt kell visszacserélni a keretbe, ezáltal megmaradnak a lehetőségeink a középdöntőre és a helyosztóra.

Ancsin Gáborra (b) védekezésben és támadásban is több feladat hárul majd Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Szerencsére a taktikán ez nem változtat, nem kell semmi újat megtanulnom holnapig. Az biztos, hogy Nagy Lacit majd tehermentesíteni kell, erre kell csak átállítanom magam, hiszen a többit már begyakoroltam a csapattal. Minden erőmmel azon leszek, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból, de szerintem egy ilyen szituációban ez a normális.”

Utóbbi két mérkőzésen remekeltek a szélsők, így a balatonfürediek vb-újonca, Hornyák Péter is, aki gyorsan beilleszkedett a közösségbe, és úgy látja, hogy nagyon együtt van a csapat.

„Az argentin meccsen még nem nagyon jöttek labdák szélre, utána átbeszéltük, hogy több szélső játék kell, és hál' istennek jól sikerültek a lövéseink. Ez pedig hozza a magabiztosságot, már csak tartani kell a formát – mondta Hornyák, akire nemcsak a balszélen, de a hétméteres vonalon is várhat feladat az első számú felelős, Balogh Zsolt kiválásával. – Szerintem Csaszival (Császár Gábor – a szerk.) fogunk osztozni ezen a feladaton, de ha úgy adódik, gond nélkül odaállok.”

Hornyák Péter eddig szinte nem hibázott lövést a vébén Forrás: MTI/Illyés Tibor

Hogy pontosan milyen állapotban vagyunk, az majd a holnapi mérkőzésen fog elválni, mondta Csoknyai István, a válogatott egyik szövetségi kapitánya.

„Biztos, hogy mindenki érzi a lejátszott három meccset, de óriási problémákat nem látok. Azok a szakemberek a csapat körül, akik ezzel foglalkoznak, mindent megtesznek, hogy szerdán a lehető legjobb állapotban lépjenek pályára a fiúk. Tisztában vagyunk vele, hogy ahogy telik az idő és követik egymást a meccsek, úgy lesz egyre nehezebb mozgósítani az engergiát, de ettől ugyanúgy mindent bele kell adni a következő és az azt követő meccsen is, ha nyerni szeretnénk. És nyilván mi nyerni akarunk.”

Balogh kiválásáról a kapitány elmondta, hogy alapjaiban nem változtatja meg a csapat játékát, de az biztos, hogy nem lesznek annyira robbanékonyak támadásban. Az egyiptomiak játékát már kielemezte a stáb, és a csapat is látta az összevágott felvételeket, azaz sok meglepetés nem érheti őket. És még egy érdekesség:

azaz látszik, David Davis próbálja a saját képére formálni a csapatot.”

Amelyik gyors és technikás, ugyanakkor hajlamos a könnyelműségre, és ha kizökkennek a ritmusukból, akkor könnyű őket zavarba hozni. Ezt lesz hivatott elintézni az Ilyés és Nagy László által irányított védelem, valamint a már megszokott jó kapusteljesítmény a Mikler Roland–Székely Márton kettőstől.

Csoknyai István és Vladan Matics ismertetik a feladatot Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Pihenés ide vagy oda, kell egy kicsit gyakorolni a taktikát” – mondta Vladan Matics, aki megerősítette, hogy alapvetően mindenki harcra kész, csak egy apróság miatt aggódik, ez pedig Bodó Richárd lövőkezének a középső ujja. „De Ricsi kemény gyerek, ha jön meccs és megy fel az adrenalinszint, el fogja felejteni, hogy fáj az ujja.”

Kollégájához hasonlóan Matics is abban látja Balogh kiválásának legnagyobb veszélyét, hogy veszítünk a gyorsaságunkból, de ezt pontos játékkal lehet ellensúlyozni – ahogy azt Katar ellen is láttuk, márpedig Matics szerint a két csapat stílusa nagyon is hasonló. „Nekik is megvan a saját matekjuk, meg nekünk is, én bízom benne, hogy este nyolc óra körül nekünk lesz okunk az örömre.”