Vágólapra másolva!
Talán nincs is olyan, akinek el kellene magyarázni, miről is szól a kidobós, hiszen ez évtizedek óta a tornaórák egyik kedvenc játéka. Partizánok nélküli, öt labdás változatából mostanra egy rendkívül gyorsan fejlődő izgalmas, közönségbarát sportág született.

Nem véletlenül, mert maga a játék az egyszerű és érthető szabályoknak köszönhetően egy bizonyos szintig nagyon gyorsan megtanulható, korosztálytól függetlenül élvezhető és a labdán, illetve a tornacipőn kívül semmilyen egyéb felszerelést nem igényel.

Ez egy valódi sport, ahol a játékosok tényleges fizikai megterhelésnek vannak kitéve. Az erő és a rugalmasság nagyon sokat számít ebben a sportban. Nem csak egy szövettel borított speciális labdával kell az ellenfelet eltalálni, de

készen kell állni a gyors irányváltásokra, a levegőbe vagy a földre ugrásokra. Persze az sem árt, ha barátságban vagyunk

a labdával és a megfelelő taktika, csapatmunka is elengedhetetlen a sikerhez.

Tavaly a Global Association of International Sports Federations, ami az olimpiai és nem olimpiai sportok közös szervezete, felvette a kidobóst a tagjai közé.

Most egyesek arról álmodnak, hogy az olimpiai program része lesz. Esetleg már 2024-ben Los Angelesben.

Ehhez az álomhoz a kidobós sokkal közelebb került miután 2016-ban Manchesterben 10 ország részvételével megtartották az első világbajnokságot, pontosabban világ kupát. A másodikat idén augusztusban New York-ban, a kultikus Madison Square Garden-ben rendezték, ott ahol egykor Muhammad Ali is küzdött.

Kidobós: a tornaórától a Madison Square Gardenig Forrás: nypost.com

Az első Európa-bajnokságot, már korábban 2010-ben megrendezték Londonban, melyen akkor hat ország férfi csapatai vettek részt. A kilencedik kontinens viadalon, amit október végén tartottak Olaszországban, már három kategóriában (női, férfi, vegyes) 18 ország 46 csapata küzdött az érmekért.

Nem meglepő, hogy a két legerősebb nemzet csapatai osztoztak idén is az aranyérmeken.

A világbajnokságon az Angol Oroszlánok a női és a vegyes, míg az Osztrákok Sasok a férfi kategóriában diadalmaskodtak. Az Európa-bajnokságon az angolok a vegyes csapat mellet, amiben egyébként még soha nem veszítettek mérkőzést, a férfiak küzdelmét, míg a sógorok egy elképesztően drámai csatában, hosszabbítás után a nők küzdelmét nyerték meg.

A Hungary Dodgeball csapata idén tavasszal, hagyományteremtő szándékkal elsőként egy különleges Jótékonysági Kidobós Tornát rendezet, ahol közel másfél millió forintot sikerült összegyűjteniük a beteg gyermekek megsegítésével foglalkozó Ments életet alapítvány számára.

Májusban megrendezték az első Magyar bajnokságot,

szeptemberben nemzetközi edzőmérkőzést játszottak Szlovéniában a világbajnoki résztvevő, Eb bronzérmes házigazdákkal, majd a sportág történetében először részt vettek a IX. Kidobós Európa-bajnokságon.