Vágólapra másolva!
Az Angola elleni magabiztos győzelem után hétfőn Katar is ellen is remekelt a magyar férfi kézilabda-válogatott a dán-német közös rendezésű világbajnokságon. A hatgólos siker után a szövetségi kapitány és a játékosok is azt emelték ki, hogy kiválóan működött a védekezés és a támadás is, illetve, hogy mindenki maga mögött hagyta az argentinok elleni pontvesztés kellemetlen emlékeit. A keddi szünnap előtt már az Egyiptom elleni mérkőzés jár a fejekben, ott ugyanis egy újabb győzelemmel valóban biztossá tehetjük a helyünket a herningi középdöntőben.

Kiküldött munkatársunk jelenti Koppenhágából.

"Kintről minden meccs könnyebbnek tűnik, mint amilyen valójában, de belülről végignézve, nagyon nehéz találkozó volt ez – mondta a válogatott szövetségi kapitánya, Vladan Matics, amikor a Katar elleni hatgólos sikerről kérdeztük a találkozó után. – Végig nagyon figyelni kellett, koncentrálni, hogy véletlenül se engedjük vissza az ellenfelet, amelyik Angola ellen megmutatta, hogy nagy hátrányból is képes visszajönni a meccsbe."

Fontosak voltak az olyan momentumok, mint, amikor a csereként beálló Székely Márton kapus ziccereket és hétméterest fogott a mérkőzés hajrájában, amivel végleg elvettük a katariak kedvét a felzárkózási kísérletektől.

"De többnyire valóban nagyon jól játszottunk. A

aztán a második félidőben kicsit elveszítettük a ritmust, és, ha abban az időszakban nem is szereztünk könnyű gólokat, de okosan végigjátszatott támadások végén rendre betaláltunk. Azt hiszem, hogy a 32 lőtt gól kimondottan szép eredmény."

Vladan Matics (háttal) gratulál a válogatott két kapusának, az egyaránt remeklő Székely Mártonnak (balra) és Mikler Rolandnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

A támadások közel 90 százalékos hatékonyságú befejezésében – 36 lövésből 32 gól – egyértelműen szerepe volt az Argentína elleni találkozónak, ahol különösen a második félidőben volt sok hiba a játékunkban.

"A meccs után leültünk és újra átbeszéltük, hogy mit is kell játszanunk. Meg kell becsülni a labdát és a társakat is, passzokkal helyzetbe kell hozni egymást. Hál' istennek a következő két meccsen ez már teljesen rendben volt."

Matics elmondta, a meccs utáni egyetlan aggodalmát Balogh Zsolt sérülése táplálja. A MOL-Pick Szeged kiváló formában játszó átlövőjének a bal bokája egy leérkezés során aláfordult, vélhetően a külső bokaszalagja húzódott meg.

A csapatra most egy nap pihenő vár az Egyiptom és Svédország elleni újabb páros erőpróba előtt, ami fontos lesz mindenki számára.

"Jól jön ez az egy nap, egy kicsit mindenki összeszedheti magát. Felkészülünk a következő, Egyiptom elleni meccsre, ami már valóban a továbbjutásról fog szólni."

A kapitány elmondta, hogy a keretből egyébként Balogh Zsoltot leszámítva mindenki egészséges, egyedül Bodó Richárd jobb kezének középső ujja rakoncátlankodik.

– adta ki az iránymutatást Vladan Matics.

Székely Márton ezúttal is találkozó második felében kapott több lehetőséget, amivel élt is, ahogy azt Vladan Matics is megjegyezte. A nyártól a Telekom Veszprémet erősítő játékos nem csinál abból gondot, hogy nem ő áll a meccs elejétől a gólvonalon.

"Örülök, hogy tudtam segíteni a védéseimmel. Megbeszéltük a fiúkkal, hogy úgy megyünk bele ebbe a meccsbe is, mint az Angola ellenibe, és ez sikerült is. Védekezésben felhúztuk a masszív hatos falunkat, Rolinak megvoltak a sávjai, amiket le kellett védenie, támadásban pedig ezúttal is lehengerlőek voltak a srácok.

A fiatal kapusból próbáltuk kicsikarni, hogy ezzel a sikerrel megváltottuk-e a jegyünket a középdöntőbe (matematikailag persze még nem, de a mutatott játék alapján Egyiptom legyőzése nem jelenthet gondot), de ő roppant sportszerűen kitért a válasz elől.

Székely Márton gyakran állt pont oda, ahová a labda érkezett Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Először koncentráljunk a pihenőnapra, aztán pedig az Egyiptom elleni meccsre, ami után még lesz egy rendkívül nehéz svédek elleni meccsünk is. Nyilvánvalóan rendkívül szeretnénk ott lenni a középdöntőben, ezt mindenkinek tudnia kell. Az utóbbi két meccsen már azt arcunkat mutattuk, amit mindig is szeretnénk. Az első meccsen mindenkiben volt egy vb-drukk, sajnáljuk, hogy az iksz lett, de mi már aznap este túlléptünk ezen,

Mindig előre kell nézni, keresni, hogy miben lehet javulni, és remélem, hogy ezt az arcunkat fogjuk mutatni a következő két meccsen is."

Az ezúttal egyaránt remekül működő támadás és a védekezés egységét emelte ki a magyar csapat egyik legjobbja, az öt-öt gólig és gólpasszig jutó Lékai Máté is, aki azért nem ünnepelte túl a sikert.

"Nyertünk, semmi több.

Végig koncentráltunk, nem engedtünk ki. Remélem, hogy Egyiptom ellen is hasonló teljesítményre leszünk képesek, bár ott nyilván sokat jelent majd, hogy az edzőjük (David Davis, a Telekom Veszprém szakvezetője) ismer bennünket. Az a meccs valóban élet-halál lesz."

Koppenhága, 2019. január 14. Lékai Máté (b) szerint Egyiptom ellen legalább ugyanilyen jó magyar válogatottat láthatnak majd a szurkolók Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az argentinok elleni döntetlenen, ha nem is könnyen, de már túl van a csapat. "Azért az fájt, hogy magyar emberek mondtak ránk mindenféléket, amikről nem hiszem, hogy úgy lenne, de megmutattuk, hogy van tartás a csapatban, igenis tudunk jól játszani. Megyünk előre, de még semmit nem értünk el, mert ahhoz, hogy a céljainkat elérjük még jó pár mérkőzést kell nyernünk."

A katar elleni győzelem Lékai szerint főleg a mi lényegesen hosszabb kispadunknak köszönhetően, mert míg az ellenfél három játékosra kénytelen felépíteni a játékát, addig nálunk sokkal jobban megoszlanak a terhek.

Bízom benne, hogy még javul játékom, mert most is voltak olyan hibák, amik a meg nem értésből adódtak, ezeket még redukálnom kell."

"A legfontosabb, hogy minden helyzetben a maximumot adjuk, akár a klubról, akár a válogatottról van szó – mondta Nagy László arra kérdésre, hogy érzi magát a csapatban. A 37 éves, a vb-selejtezőkre reaktivált veszprémi klasszis elmondta, igyekszik minden meccsből csak a pozítivumokat elraktározni, "mert azokkal lehet a fáradtságot feledtetni."

Az átlövő elmondta, hogy a meccs alakulásának függvényében szem előtt tartották, hogy mindenki kapjon elég pihenőt, senki ne töltsön a pályán a feltétlenül szükségesnél több időt. "Kezdünk már belerázódni, és, ha nem lesz törés, akkor nem lesz gond. Egy biztos, jó érzések kavarognak bennem, szerintem a többiekben is, és ez a legfontosabb, hogy egy irányba húzzunk."