Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 25-25-ös döntetlennel kezdte a 2019-es világbajnokságot Argentína ellen. Pedig az első 10 perc után azt hittük, gála lesz, a második félidőben viszont nagyon sokat javult az ellenfél játéka, és visszaesett a magyarok védekezése. Ez az egy pont még hiányozhat.

Ugyan nem volt ott az argentin válogatottban a Montpellier-vel BL-t nyerő, a torna Final4-jában MVP-nek választott Diego Simonet, a mérkőzést így sem vehette félvállról Csoknyai István és Vladan Matics csapata. A dél-amerikai együttes is a továbbjutást célozta meg a csoportból, mi pedig a legjobb hétbe kerülést az olimpiai kvalifikáció érdekében.

Két percig nem született gól, ekkor Bánhidi Bence harcolt ki egy hetest, amit Balogh Zsolt kíméletlenül bevágott, az argentinok következő támadásánál pedig megvolt az első Mikler Roland-védés is. Majd Lékai Máté is betalált kilencről, megvolt tehát a jó kezdés. Mikler továbbra is remekelt, de a túloldalon Schulz is védett egy Balogh-próbálkozást.

Lékai Mátét rendesen aprították az argentinok Forrás: AFP/Liselotte Sabroe

Nem sokkal később a Szeged átlövője kiharcolt egy hétméterest, amit értékesített is. Több mint 8 perc után még mindig kapott gól nélkül álltunk, kiválóan védekeztünk.

Aztán Balogh ismét eredményes volt, majd Lékai is gólt lőtt, 10 perc után 5-0, remekül alakult a meccs.

Egy időkérés után az argentinok is megszerezték az első góljukat Moscariello révén, nem sokkal később pedig duplázni is tudott a beállós. Balogh egy elemi erejű bombával vetett véget az ellenfél feltámadásának, már négy gólnál járt 13 perc alatt. Aztán Moscariello és Sebastian Simonet is megvillant, kettő gólra feljött Argentína (6-4). Majd emberelőnybe kerültünk, amit Lékai azonnal kihasznált, Mikler ziccert fogott, Balogh pedig újabb gólt szerzett.

Ők hárman vitték a hátukon a csapatot az első 20 percben. Ezután viszont háromszor is kihagyott a figyelmünk, az argentinok pedig jól bontották meg a védekezésünket a bejátszásokkal. Folyamatosan 1-2 gól volt a különbség, Jamali is lőtt két gólt, de a többiek még mindig nem tudtak hozzátenni a támadásainkhoz. Aztán Balogh hetesével visszaállt a háromgólos előny.

Balogh Zsolt hét gólt szerzett az első félidőben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az is jól jött, hogy egy rossz csere után emberelőnybe kerültünk, viszont az argentinok találtak be először. Létszámfölényben is statikusnak tűntek a támadások, de a 28. percben végre Bodó Richárd is gólt lőtt. Az utolsó előtti szó az argentinoké volt, Pablo Simonet gólja mellé Lékait még ki is állították, de egy időntúli Balogh-hetessel háromgólos előnnyel mehettünk szünetre.

A második játékrész két argentin góllal indult, aztán egy Mikler-bravúr kellett ahhoz, hogy ne egyenlítsenek ki. Balogh Zsolt büntetőből már a nyolcadik gólját lőtte, de Moscariello izmozása a túloldalon újabb argentin találatot és emberelőnyt ért.

Bejött Nagy László, aki azonnal lőtt is egy gólt, viszont az ellenfél kétszer is kihasználta, hogy üres kapuval támadtunk, és egyenlített.

Ráadásul hétmétereshez jutott a kék-fehérben játszó csapat, amit Federico Fernandez belőtt, először vezetett a dél-amerikai válogatott, mi pedig jókora gondban voltunk ekkor. Szerencsére Bodó és Bánhidi összjátéka után gyorsan megvolt az egyenlítés, de Juan Pablo Fernandez azonnal válaszolt. Amennyire jól védekezünk a mérkőzés elején, annyira nem találtuk ekkor az argentinok ellenszerét.

Pablo Simonet jól mozgatta az argentin csapatot Forrás: AFP/Liselotte Sabroe

De ismét villant Balogh, lövése úgy vágódott be, hogy majdnem ketté törte a felsőlécet, 17-17 volt az állás a 43. percben. Bánhidi birkózása után megint vezettünk, és ekkor már az utolsó 15 percben jártunk.

Nem várt izgalmakat tartogatott a hajrá.

Főleg úgy, hogy két gyors góllal már náluk volt az előny, majd Lékai egyenlített. Nem lassítottak az argentinok, akik simán verték meg egy-egyben a nagyobb darab magyar belső védőket. 11 perccel a vége előtt emberelőnybe kerültünk, Balogh bevarrta a 10. gólját, Mikler kritikus pillanatban fogott ziccert, majd Bánhidi is gólt lőtt. Megint vezettünk (22-21), de Crivelli hálószaggató lövéssel egyenlített. Egy eladott labda után Mikler megint ziccert védett, de mivel senki nem futott vissza, ezért a kipattanót is összeszedték az argentinok.

Majd Pablo Simonet lőtt egy elképesztő, hát mögötti gólt, ami a torna legszebbje is lehet.

Balogh azonnal egyenlített, de aztán kihagyott egy hetest, így ahelyett, hogy vezettünk volna, Martinez góljával megint az argentinoknál volt az előny.

Óriási volt a küzdelem a pályán Forrás: MTI/Illyés Tibor

Borzalmasan kapkodtunk, Baloghtól elvették a labdát a bírók, Lékai pedig maga ajándékozta oda az argentinoknak. Bánhidi megint egyedül maradt Bodó passza után, kettő perccel a vége előtt megint egál (24-24). Egy perccel a vége előtt megint jött Pablo Simonet, és előnyhöz juttatta őket, de Lékaitól szerencsére jött a gyors válasz. Jöhetett az utolsó 37 másodperc és az argentinok támadása, ami egy fantasztikus Mikler-védéssel ért véget. 13 másodperc maradt, magyar időkéréssel.

Balogh azonban eladta a labdát, így nem sikerült megszerezni a győztes gólt, ami azt jelenti, hogy 25-25-ös döntetlennel kezdtük a kézilabda-világbajnokságot.

Mivel Katar meglepetésre kikapott Angolától, így az argentinoknak komoly esélyük lett a továbbjutásra. Ha pedig továbbjutnak, akkor a középdöntőben ez az egy pont nagyon hiányozhat. Bízzunk benne, hogy ezzel a meccsel túl is jutottunk a hullámvölgyön.

Végeredmény, kézilabda-világbajnokság, D-csoport:
Argentína – Magyarország 25-25 (10-13)

Magyarország:
Mikler - Hornyák, Bodó 1, Bánhidi 4, Lékai 6, Balogh Zs. 11, Bóka, cserék: Ilyés, Ligetvári, Sipos, Jamali 2, Ancsin, Juhász, Nagy L. 1, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

Csoknyai István szövetségi kapitány szerint rendkívül kellemetlen volt az argentinok nyitott védekezése Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatott a D csoportban vasárnap Angolával, hétfőn Katarral, szerdán Egyiptommal, csütörtökön pedig az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal találkozik. A hatosból az első három jut tovább.
A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

Csoknyai István szövetségi kapitány csalódottan elemezte a meccset az M4 Sportnak: "Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, jól védekeztünk és Mikler Roland is jól védett. Szinte minden támadásból gólt lőttünk, aztán az argentinok szépen ledolgozták a hátrányukat.

A védekezésünket át kellett szervezni, amikor vezettek, és Roli is sokat segített, de támadásban sem tudtunk azt játszani, amit szerettünk volna, egyedül Balogh Zsoltnak sült a keze. A beálló körüli játékkal adósok maradtunk, Bánhidi Bence alig kapott labdát. A végjátékban is azt kértük, hogy vagy lövéssel, vagy neki betett passzal fejezzük be."

A 11 gólos Balogh Zsolt csalódottan és önkritikusan értékelt:

Kellett volna ma több jó teljesítmény. A végén még szerencsénk is volt, hogy egy pontot szereztünk, a játék képe alapján simán benne volt, hogy kikapunk. Volt már meglepetés a csoportban, ez is az, lesznek még érdekes meccsek. Nem szabad csüggedni, hosszú a csoportkör, lesznek még körbeverések, úgyhogy a következő mérkőzésekre kell készülnünk."

Bánhidi Bence szerint a nyugalom hiányzott a csapatból:

Úgy kezdtünk, ahogy kell és ahogy megbeszéltük. Aztán ráültünk az eredményre, ők pedig folyamatosan jöttek fel.

A védekezésünk nem volt hatékony, az utolsó pillanatokban kaptuk a gólokat. Sokkal jobban kell koncentrálni az ilyen csapatok ellen, kellemetlen stílusban játszottak. Több volt ebben a meccsben, ugyanakkor az 50. perc körül ők vezettek, úgyhogy azt sem tudom, örüljek-e az egy pontnak, vagy ne. Igazából 5-6 góllal meg kellett volna vernünk ezt az Argentínát. Sokkal szervezettebben, türelmesebben, nyugodtabban kellett volna támadni, mi pedig kapkodtunk, ebből pedig gyorsan tudtak ránk jönni."