Vágólapra másolva!
Erdei kirándulás helyett a medencében töltötték a napos novemberi szombat délutánt az 1976-os montreali olimpia legendás vízilabdabajnokai. Az évtized további ikonikus játékosaival és unokáikkal együtt a Hajós Alfréd Sportuszodában játszottak igazán komoly mérkőzést a nagy öregek és a jövő bajnokai.

A generációk vízilabdacsatáját jótékonysági céllal, a Maradj játékban! kampány részeként rendezték meg, hogy felhívják a figyelmet a védőoltás fontosságára. A nagyszülők csapatában Cservenyák Tibort, Horkai Györgyöt, Kásás Zoltánt, Kenéz Györgyöt, Kis Istvánt, Kuncz Lászlót és Molnár Endrét, a kommentátori állásban Hajdú B. Istvánt, játékvezetőként pedig Madaras Norbertet láthatták a nézők.

Madaras Norbert és Hajdú B. István Forrás: Origo

A kétszer nyolcperces mérkőzés előtt komoly bemelegítést tartottak az ellenfelek, az első ráúszás – Madaras Norbert hatékony segítségével – az unokáké lett, így ők kezdhették a mérkőzést, és rögtön helyzetbe kerültek, de nem tudták gólra váltani a kidolgozott akciót. Az izzasztó tempójúnak nem mondható mérkőzés a nagyszülők támadásával ment tovább, a labda ezen az oldalon is a kapust találta meg. A kontrából ismét kihagyott helyzet lett, majd a nagyszülők szerezték meg a meccs első találatát, és azzal a vezetést is, de hamar jött az egyenlítés, az első félidő felénél 1-1 volt az állás.

Sajátos akciókat, nagypapafejeken átgázoló unokákat, valamint unoka sapkáját gondosan bekötő nagypapákat láthattunk a hátralévő játékidőben, érthető módon azonban kiállítás – vagy nagyszülői szidalmazás – semmilyen szabálytalanságért nem járt. Öt perc után ismét a nagyszülők vezettek 2-1-re, miközben a nagy öregek jókedvűen várták a felúszó unokákat, akik ki is használták a nagyapók trécselését, és kíméletlenül kiegyenlítettek. Újabb két gól esett még mindkét oldalon, így 4-4-es állásnál jött a jól megérdemelt szünet, majd a térfélcsere.

Végig fej fej mellett haladtak a csapatok Forrás: Origo

Rövid taktikai megbeszélés után folytatódott az öldöklő csata, a második ráúszásnál valahogyan megint az unokákhoz került a labda a játékvezető Madaras Norberttől, az unokák pedig meg is szerezték a második félidő első gólját, de hamar jött is rá a válasz a másik oldalon, 5-5 után pedig valósággal beindult a gólgyártás a medencében. Másfél perccel a lefújás előtt már 8-8 volt az állás, a hajrában született még két találat, így 9-9-cel zárult a találkozó, jöhettek a büntetők.

Rendhagyó módon, mindkét kapunál zajlottak az események, felváltva próbálkoztak a nagyszülők és az unokák, volt is egy kis kavarodás az utolsó sorozatnál, amikor a gyerekeknél nem találtak több lövő játékost. Végül 12-10-re a nagyszülők nyerték a generációk vízilabdacsatáját.

Büntetőkkel nyertek a nagypapák Forrás: Origo

A lefújás után Madaras Norbert játékvezető az Origónak azt mondta, kétgyermekes apaként számára nagyon fontos a védőoltás. „Ami ellen csak lehet, beoltattam a gyerekeket, így érzem őket biztonságban. Nagyon jól éreztem magam a meccsen, furcsa volt a medence szélén állni. Ez volt az első, és lehet, hogy az utolsó alkalom is, hogy bíráskodtam. Hogy véletlen lett volna, hogy mindkét ráúszásnál a gyerekekhez kerül a labda? Nincsenek véletlenek!”

Kásás Zoltán felesége unokája ellen küzdött, azt mondta, igazán élvezetes csata volt, és könnyen lehet, hogy a jövő bajnoka is felbukkant a medencében. Nagypapaként is odafigyel az egészségére. „Szeretek jókat enni, nem vonok meg magamtól semmit, de naponta úszom, rendszeres mozgással tartom karban magam.”

A Pfizer támogatásával létrejött esemény a szórakozás mellett nemes célt is szolgált.

A Tüdőgyulladás Világnapja alkalmából a mérkőzés az elsősorban idős korosztályt veszélyeztető pneumococcus okozta tüdőgyulladás megelőzhetőségére hívta fel a figyelmet.

A tüdőgyulladások között gyakori a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás, az ebben megbetegedő 65 év felettiek – a kisgyermekek mellett ők a legveszélyeztetettebb korosztály – 10-20%-a belehal a betegségbe.

A folyamatos felvilágosítás ellenére sem tudja még minden érintett, hogy a pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, így a nagyszülők még hosszú évekig hozhatják csúcsformájukat és lépést tudnak tartani az unokáikkal. Erre utal az eseményt fémjelző „Maradj játékban!" szlogen is.

A betegség leginkább az 50 év felettiek és a krónikus betegek

- például légúti betegek, cukorbetegek, szívbetegek és a tumoros betegek – számára veszélyes, de azok is érintettek lehetnek, akiknek immunrendszere legyengült. Az antibiotikumok nem mindig jelentenek megoldást, ezért nem szabad megfeledkezni a prevencióról sem.