Vágólapra másolva!
A külső körülményekkel is dacoló, amúgy jól játszó Sopron Basket 69-67-es isztambuli veresége nem kell, hogy pánikot keltsen. Roberto Iniguez csapata az idő múlásával egyre jobban összecsiszolódik, miközben az Euroligában sem most számolják a tyúkokat. A Fenerbahce ellen elvesztett meccsért kár, de semmi jóvátehetetlen nem történt.

mondta Fegyverneky Zsófia, a Sopron Basket női kosárlabda-csapatának kapitánya egy órával a lefújás után. Fegyverneky amúgy a meccs utáni nyilatkozatában nem említette meg a játékvezetőket,

Roberto Iniguez vezető edző pedig gúnyos keretbe foglalta a három bíró működését.

Ezzel viszont a magam részéről be is fejezném a bíráskodás elemzését, mert egyrészt ezzel kapcsolatban a meccs utáni írásomban már kidühöngtem magam, másrészt teljesen mindegy, mit mondunk, mert a történteket utólag nem lehet már megváltoztatni.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy az október 24-én Franciaországban a Carolo Basket ellen váratlanul elvesztett EL-nyitány óta

a Sopron formája felfelé ívelt

és ezt az ívet a Fenerbahce sem tudta megtörni. Mondom ezt annak ellenére, hogy a 69-67-es vereségért nem kettő, hanem egy pont jár.

Az első félidőben joggal örültek a soproni lányok Forrás: FIBA

Ugyanakkor a két idegenbeli Euroliga-találkozó az ég és a föld randevúja lenne.

Míg Franciaországban a Sopron olykor tényleg azt hitte, hogy a bab is hús,

addig Isztambulban minden külső körülmény ellenére olyan tartása (és védőmunkája) volt a csapatnak, amely már az idei dicsőséges tavaszi hadjáratot idézte fel.

Nagyon fontos leszögezni, hogy az Euroliga ezüstérme nem azt jelenti, hogy mostantól minden idegenbeli mérkőzésen úgy engedjük el a Sopront, hogy a magyar csapatnak kötelező győznie.

Itt még nem tartunk és valószínűleg nem is fogunk.

Ezt legfeljebb olyan együttesektől várható el, mint az orosz Jekatyerinburg, vagy a Kurszk, esetleg a Fenerbahce.

Kár a vereségért, de tragédia nem történt Forrás: FIBA

Ezzel együtt ez még nekik sem mindig sikerül, elég csak megnézni a B-csoport szuperfavoritjának tartott orosz Kurszkot, amely mindössze 6 ponttal, 73-67-re nyert a csoport utolsó Olimpiakosz otthonában. A görögök az első negyedet 21-19-re, a harmadikat 19-12-re nyerték, miközben

a Kurszk csapatában ott játszott a világ legjobb női kosarasa,

az amerikai Breanna Stewart is.

Ebből az is kiderül, hogy a B-csoport végkimenetele ebben a szezonban teljesen megjósolhatatlan. A Sopronnak a nem várt Carolo elleni vereséget egy extra győzelemmel lehet visszahoznia, ilyen lehetőségnek tűnik a következő, november 28-i meccs a spanyolországi Salamancában. Amúgy a helyzet azért sem könnyű, mert a spanyol csapat igen jó formát fut, utána meg a már említett Kurszk érkezik Sopronba.

Kemény ütközetben kapott ki két ponttal a Sopron Forrás: FIBA

A magyar klub szakmai vezetése nem pánikol, az előző szezonban is a mértéktartás jellemezte őket. Az biztos, hogy az Euroliga két csoportjának első négy helyezettje megy a negyeddöntőbe, a B-csoport negyedik helye pedig szinte reménytelen helyzetbe sodorja az ott végző csapatot, mert az ellenfél a másik ágról elsőnek bemasírozó Jekatyerinburg lesz úgy, hogy az oroszoké a pályaelőny.

A két csoport ötödik és hatodik helyezettje az Európa Kupa legjobb nyolc csapata közé esik le -

ez is egy lehetőség, csak azt ne gondolja senki, hogy az ottani menetelés fákyásmenet lesz.

Most azonban a nemzeti válogatottak Eb-selejtezői miatt szünet következik, legközelebb november 28-án lesz Euroliga-forduló. A Sopronnak szombaton Budapesten lesz jelenése a bajnokságban óriási meglepetésre második helyen álló Csata otthonában. A magyar bajnokságban még veretlen zöld-sárga alakulatnak akkor is oda kell figyelnie erre a mérkőzésre, ha a papírforma alapján abszolút esélyesnek számít.