28 éve voltak ehhez hasonló helyzetben a veszprémi kézisek

Veszprém, 2018. október 21. Veszprémi szurkolók a férfi kézilabda NB I Telekom Veszprém - MOL-Pick Szeged mérkőzésén a Veszprém Arénában 2018. október 21-én MTI/Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Vasárnap délután óta megy a találgatás, hogy a veszprémi férfi kézilabdacsapat legutóbb mikor szenvedett ennyit a magyar bajnokságban, mint most. Nos, 28 évet kell visszamennünk az időben, az 1990-91-es szezon nem mindennapi izgalmakat és Elektromos-aranyérmet hozott. A budapesti csapat ráadásul azért tudott bajnok lenni, mert a veszprémi sportvezetők a Debreceni Dózsa elleni hazai bajnokin óriásit hibáztak.

A Veszprémi Építők 1986-ban megnyerte a bajnokságot, majd a következő három idényben rendre a Rába ETO végzett az élen. Az 1990-91-es szezonra az ETO jelentősen meggyengült, nagyon úgy festett, hogy újra eljött a veszprémiek ideje. Ám ezt a bajnokságot – egyetlen pont különbséggel – a budapesti Elektromos SE nyerte meg, nem mindennapi körülmények között.

A bajnokságban ekkor még nem volt rájátszás, a pontvadászat végén a Tromosnak 41, a Bramac SE-nek 40 pontja volt.

A veszprémi kispadon ekkor az orosz Valerij Melnyik ült, aki közutálatnak örvendett játékosai körében.

Egy váratlan pécsi vereség

1990. október 12-én, Pécsett a PMSC csapata bombameglepetésre 22-19-re nyert az akkor még Bramac SE néven szereplő veszprémi csapat ellen. Érdemes felidézni, hogy kik játszottak a bakonyi csapatban. A kapuban Németh Csaba védett.

A mezőnyben – többek között – Bazsik, Csoknyai István, Éles József, Gyurka János, Gulyás István, valamint az orosz Szazankov és Zubjuk játszott.

Csoknyai István ma a férfi válogatott szövetségi kapitánya, míg Gulyás István a Telekom Veszprém sportigazgatója. A PMSC győzelme ekkor döbbenetes meglepetést okozott.

Csoknyai István magyar szövetségi kapitány (piros) 1991-ben átélhette, hogyan vesztette el a bajnokságot a Bramac SE Forrás: MTI/Kovács Anikó

1990. november 22-én Budapesten a Komáromi Ákos edzette Elektromos 26-23-ra nyert a Bramac SE ellen.

Ez volt a veszprémiek második veresége ebben a szezonban. A két bajnoki vereség között a Kupagyőztesek Európa Kupájában induló Bramac SE kiütötte a szovjet SZKA Minszk együttesét. A Tromos-csarnokban 800 néző előtt – ennyien fértek be oda – a veszprémi csapat 12-6-ra is vezetett, de a második félidőben a 6 gólt dobó Győrffy Sándor szinte egyedül verte meg a vendégeket, akik így elszenvedték második vereségüket.

Az elátkozott március

1991. január 27-én az előző három szezon bajnoka, a Rába ETO fogadta a Bramac SE-t. A kevés gólt hozó, szikrázóan kemény összecsapáson a győriek 18-15-re nyertek. Ez volt a Bramac harmadik veresége a bajnokságban, de ettől még nem kellett volna lemondaniuk az aranyéremről. Bár 1991 márciusában a Bramac három bajnokiján is döntetlent játszott (sorrendben Várpalota-Bramac 24-24, PEMÜ Solymár-Bramac 24-24, Bramac-Elektromos 19-19), még ez is belefért volna a Veszprémnek.

Ami nem fért bele, egy elképesztő vezetői hiba, amely aztán az Elektromos bajnokságát jelentette.

1991. március 15-én a Bramac SE a Debreceni Dózsa csapatát fogadta Veszprémben. A meccset 28-20-ra nyerte a házigazda csapat, amelyben csereként pályára lépett Áment István. Csakhogy kiderült, hogy Áment jogosulatlanul játszott ezen az összecsapáson, mert ugyanebben az évben, január 19-én a Várpalota, január 26-án pedig a Szolnok ellen játszott a Debreceni Dózsa színeiben. Majd Veszprémbe igazolt. A szabály akkor nem tette lehetővé, hogy egy játékos egy idényben két különböző klub színeiben szerepeljen. A Magyar Kézilabda Szövetség helyt adott az óvásnak, a meccset 1-0-s győzelemmel és 2 ponttal a Debrecennek írta jóvá.

Az edző, Valerij Melnyik, akit mindenki gyűlölt Veszprémben Forrás: Jochapress

Mondanunk sem kell, hogy mindebből óriási botrány kerekedett. A bajnokság végén az Elektromos egyetlen ponttal előzte meg a Veszprémet, tehát ha nincs az óvási ügy, akkor a Bramac SE lett volna a bajnok.

A veszprémiek nem nyugodtak ebbe bele, és jogorvoslatért az OTSH-hoz fordultak.

Már-már úgy tűnt, hogy sikerrel járnak, mert a Sporthivatal az ügy újratárgyalására kötelezte a szövetséget, amely azonban nem változtatta meg az álláspontját, és 1991. május 23-án hivatalos lett, hogy a bajnokságot az Elektromos nyerte meg. A budapesti csapatnak 41, a veszpréminek 40 pontja volt. Ha nincs a teljesen váratlan pécsi vereség, ha nincs Áment István jogosulatlan szereplése, akkor minden másképpen történik.

A nemzetközi színtéren

Ugyanebben az idényben a Kupagyőztesek Európa Kupájában a Bramac SE a KEK-elődöntőbe jutott, ahol az első meccsen 20-15-re nyert a német Milbertshofen ellen. A visszavágón a Pecsenye András edzette németek 23-15-re nyertek és döntőbe jutottak.

A veszprémi edző, Valerij Melnyik már itt megkezdte a tárgyalásokat arról, hogy a következő idényben átveszi a német csapatot.

Át is vette. A Bramac nemes bosszút állt, mert egy év múlva a KEK döntőjében kettős győzelemmel hódította el a serleget a veszprémi alakulat a Milbertshofen ellen. A németek kispadján Valerij Melnyik ült, a Veszprémén Joósz Attila.

A Telekom Veszprémnek jelenleg két veresége van a bajnokságban. Négy szinte biztosan nem lesz, három még lehet, ha Szegeden tavasszal kikapnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy 2019 tavaszán az alapszakasz első és második helyezettje vívhat döntőt, a veszprémiek pedig jelen állás szerint a Tatabánya csapatával lehetnek nagy versenyben a döntőbe jutásért vívott küzdelemben.

Persze, még a Szeged is hibázhat.

A veszprémi csapatot kár lenne leírni, mindazonáltal furcsa most ránézni az NB I tabellájára, amelyen hatodik helyen áll a Telekom Veszprém.