Vágólapra másolva!
Két játékossal csökkent kedden a budapesti divízió 1/A-világbajnokságra készülő magyar jégkorong-válogatott kerete.

Az egyik kimaradó Kiss Dániel, aki - a hazai szövetség (MJSZ) honlapjának beszámolója szerint - lábsérülést szenvedett a hétfői edzésen, így számára véget ért a szezon. A keret hét hátvédje közül hat ott volt a tavalyi tornán is. Sagert Kalvin visszavonult a 2017-es csapatból, Garát Zsombor, Gőz Balázs, Stipsicz Bence, Szirányi Bence, Varga Arnold és Wehrs Kevin ezúttal is kerettag, és hozzájuk csatlakozik Pozsgai Tamás, aki egy éve az utolsó szűkítésnél maradt ki.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány és stábja húsz mezőnyjátékost már kijelölt a vb-re Fotó: Mudra László - Origo

A stáb megköszönte a munkát Somogyi Balázsnak, a MAC játékosának is. A csatárok közül kilencen szerepeltek a múlt évi, kijevi vb-n: Benk András, Erdély Csanád, Galló Vilmos, Hári János, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Nagy Krisztián, Sarauer Andrew és Vas János.

Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány és stábja így a húsz mezőnyjátékost - hét hátvédet és 13 csatárt - már kijelölte a vb-re az ukránok elleni, szerdai utolsó felkészülési mérkőzés előtt. Az edzők később döntenek arról, hogy ki lesz a vb-n szereplő két kapus és ki a tartalék.

Bodó Chris első világbajnokságán szerepelhet majd.

A keretből ketten, Benk András és Vas János részese volt a tíz évvel ezelőtti szapporói feljutásnak is. A válogatott legidősebbje Vas János a maga 34 évével, a legfiatalabb pedig a 20 éves Garát Zsombor.

Öt magyar klub ad játékost a keretbe, hárman az Egyesült Államokban és Ausztriában szerepelnek, egy-egy hokis pedig svéd és finn együttesből érkezett.

A keret kedden egy edzésen vett részt, délután csapatépítés szerepel a programban. Az együttes szerdán 17.30-tól játszik az ukránokkal a káposztásmegyeri Jégpalotában.

- idézte Jarmo Tolvanent az MJSZ. - Különböző területeket figyeltünk és értékeltünk, mivel különleges helyzet egy hazai vb-n szerepelni. Sok szempontot figyelembe vettünk, de olyan játékosokat kerestünk, akik a kívánt szerepekbe illenek. Minden szerephez eltérő tulajdonságokra van szükség, ez volt talán a legfontosabb, amit vizsgáltunk."

Hári János bizakodva várja a világbajnokságot Forrás: Mudra László - MJSZ

"Jól összeálltak a sorok, Sebők Balázzsal és Galló Vilmossal vagyok együtt - nyilatkozta a csatár Hári János. - Próbáljuk megtanulni egymás mozgását. Játszottunk már együtt, lendületes sor lesz ebből. Ha három jó játékost összeraknak, annak valószínűleg jó eredménye lesz, és jól meg fogjuk érteni egymást."

A szintén csatár Vas János szerint összeállt a csapat.

- vélekedett.

A vasárnap kezdődő vb-n a harmadik vonalból feljutott Nagy-Britannia mellett a világelitből kiesett Olaszország és Szlovénia, valamint Lengyelország és Kazahsztán lesz Magyarország ellenfele a Papp László Budapest Sportarénában.

A magyar válogatott kerete


kapusok:
Duschek Dávid (Dunaújvárosi Acélbikák), Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Vay Ádám (Rapid City)


hátvédek:
Garát Zsombor (MAC Budapest), Gőz Balázs (Norfolk Admirals), Pozsgai Tamás (MAC Budapest), Stipsicz Bence (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Varga Arnold (UTE), Wehrs Kevin (HC TWK Innsbruck)


csatárok:
Benk András (UTE), Bodó Chris (MAC Budapest), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Galló Vilmos (Timra), Hári János (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Nagy Gergő (Quad City), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Sarauer Andrew (Villach), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Villach), Vas János (DVTK Jegesmedvék)