Tízezer fanatikus tombolása segítheti a magyar hokiválogatottat - nyerjen jegyet a meccsre

Krakkó, 2015. április 22.
Magyar szurkolók emelik fel sálaikat, miközben a győztes magyar csapat a Himnuszt hallgatja a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzés végén Krakkóban, a Tauron Arénában 2015. április 22-
Krakkó, 2015. április 22. Magyar szurkolók emelik fel sálaikat, miközben a győztes magyar csapat a Himnuszt hallgatja a divízió I/A osztályos jégkorong-világbajnokság Magyarország - Olaszország mérkőzés végén Krakkóban, a Tauron Arénában 2015. április 22-én. A magyar válogatott 4-1-re nyert az olasz csapat ellen. MTI Fotó: Mudra László / MJSZ
Vágólapra másolva!
Április 22. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg a jégkorong divízió I/A csoportos világbajnokságot. Korábban Jarmo Tolvanen szövetségi kapitányt kérdeztük a felkészülésről és az esélyekről, ezúttal a játékosokon volt a sor. Kiderül, hogy Sofron István hogyan lépett túl a tavalyi viharos idényén, hogyan készül élete első budapesti vébéjére a magyar hoki egyik legnagyobb tehetsége, Sebők Balázs, vagy hogy miért drukkolt az egész válogatott ugyanannak az NHL-csapatnak az elmúlt időszakban. Ráadásul a cikk végén nyereményjátékot talál, amivel páros belépőt nyerhet a Magyarország-Kazahsztán mérkőzésre.

Egy hazai rendezésű világbajnokság mindig különleges esemény egy magyar jégkorongozó számára. Ki ne álmodna arról, hogy jégre lépjen 9-10 ezer ember előtt, miközben leírhatatlan a hangulat. A jelenlegi válogatottból ez már többeknek megadatott, de van olyan is, aki először tapasztalhatja meg ezt az érzést. Mint például Sarauer Andrew és Sebők Balázs.

– mondta a 33 éves kanadai származású center. Sebők hasonlóan vélekedik:
„Rendkívül izgatott vagyok, előző héten még egy kicsit szomorú voltam, mert szerettem volna, ha messzebb jutunk a bajnokságban a csapatommal. Tavaly viszont pont emiatt maradtam le a vb-ről, megnézzük, most ez a verzió hogy fog sikerülni, nagyon várom, és remélem, olyan szép lesz, ahogy a többiek mondták, és a végén együtt örülünk majd."

Sarauer Andrew képviselte már Magyarországot A-csoportos vébén, de hazai jégen most fog először játszani a divízió I/A világbajnokságon Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Rajna Miklós és Sofron István viszont már átesett korábban a tűzkeresztségen:

„Óriási dolognak tartom, hogy ilyen hamar elkeltek a jegyek, és hogy ennyire szeretnek, nekünk is nagyon fontosak a szurkolók, és mindent megteszünk azért, hogy mi is foglalkozzunk velük. Viszont amikor elkezdődik a meccs, onnantól nem foglalkozhatunk a körülményekkel, mindegy, hogy egy falelátón 30 ember, vagy a Papp Lászlóban 10 000 előtt játszunk.

Az ekkora támogatás igen nagy nyomást tehet a játékosokra, és van olyan, aki ezt kevésbé bírja, ezt mindenképp el kell kerülnünk.

Így kell a tudásunk legjavát nyújtani, és akkor a közönség is biztosan boldog lesz" – vélekedett a Fehérvár AV és a válogatott kapusa.

Egykori klubtársát, Sofron Istvánt pontosan ez motiválta, amikor féléves eltiltása után visszatért:
„Először még elég fiatalon, Ladányi Balázs, Vas Márton, Tokaji Viktor, Horváth András és a többiek oldalán egy eredményes vb-t zártunk, de a döntőben sajnos hosszabbításban kikaptunk az olaszoktól, majd két évvel később történt a kazahok elleni csoda.

Mindig fantasztikus élmény a Sportarénában játszani, főleg a közönség miatt, amely akárhova követ minket.

Ezért is lenne jó végre hazai környezetben kivívni a feljutást, ami hatalmas érzelmeket váltana ki mindenkiből, és a magyar jégkorongnak is rengeteget segítene. Ráadásul jövőre Szlovákiában lesz az A-csoportos vb, oda akár 10 000-en is kijönnének szerintem."

Sofron István (20) kemény játékára biztosan szükség lesz a tornán Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Sofron egyébként megjárta a hadak útját az elmúlt szezonban, Amerikában kezdett, majd visszatért Európába, a Villach csapatába, ott viszont súlyos sérülést szenvedett:

„A szezon végén egy csúnya ütközés után agyrázkódásom lett, egy hónapot pihentem, de ez a vb-szereplésemet nem befolyásolja.

Szerencsém volt, hogy ennyi idő alatt kihevertem, és már edzeni, játszani is tudtam azóta. Az első hetet sötét szobában kellett töltenem, fény-, hang- és ingermentes környezetben, csak enni keltem fel. Később kezdhettem el terhelni, és mivel nem voltak tüneteim, úgy érzem, 100%-os állapotban leszek a tornára.

Rajna Miklós sérülés miatt keveset volt pályán az idényben, de már készen áll a vb-re.

Amely egyébként papíron talán minden idők legerősebb mezőnyét vonultatja fel, hiszen a mieinken kívül Kazahsztán, Szlovénia, Olaszország, Lengyelország és Nagy-Britannia tagja a csoportnak.

Ő és a MAC Budapest hátvédje, Pozsgai Tamás is egyetértenek ebben:
„Abszolút így van, mindenki közel egyenlő erőt képvisel, még a frissen feljutott britek is. Velük elég régen játszottunk utoljára, így róluk tudunk a legkevesebbet, de tavaly például Japánt győzték le a B csoport döntőjében, ami komoly fegyvertény. Nyílt küzdelem lesz, hiszen mindenkinek ugyanaz a célja."

Rajna Miklós (pirosban) tudja, milyen 9000 ember előtt védeni a Papp László Sportarénában Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Pozsgai sem ijedt meg a kihívástól:
„Szoktunk erről beszélni, és nyilván van egy papírforma, amit mindenki ismer, valamint én is úgy érzem, hogy roppant erős a mezőny, tele A-csoportos ingázóval és egy erős feljutóval. De mi is azok vagyunk, remek játékosokkal és karakterekkel, minden adott, hogy elérjük a legfelső céljainkat."

Azonban az erős csoport sem ismeretlen számukra, hiszen 2015-ben mindketten kulcsjátékosai voltak annak a krakkói csapatnak, amely kiharcolta a feljutást, ami egyébként akkor sem volt papírforma:
„Az egy nagyon jó elegye volt a rutinosabb és a fiatalabb játékosoknak.

Azóta az idősebbek visszavonultak, úgyhogy a legnagyobb feladat, hogy az akkor „középkorúak" át tudják venni a helyüket, és egy igazi csapatot kovácsoljunk ebből a 23 emberből.

Ha egymásért harcolunk majd a jégen is, akkor van a legnagyobb esélyünk egy jó eredményre" – elemezte a szituációt a Krakkóban végig fantasztikusan védő Rajna.

Pozsgai szerint is a csapategység lehet a kulcs:

A MAC Budapest csapatkapitánya egyébként kiváló szájízzel érkezett meg klubtársaival a válogatottba, hiszen a fővárosi együttes története első magyar bajnoki címét ünnepelhette a közelmúltban:
„Három éve kezdtük az építkezést, és rögtön az elejétől kezdve azért küzdöttünk, hogy bajnokok legyünk. A kulcs a háttér- és a csapatmunka volt, szóval mindenki rendkívül boldog, főleg, hogy még friss az élmény. Ebben benne lehet az is, hogy lendületben maradunk, vagy akár a fáradtság, de én nem érzem, hogy bárki is ki lenne merülve, próbáljuk inkább meglovagolni ezt a hullámot."

Pozsgai Tamás (alsó sor, balról a 2.) csapatkapitányként ünnepelhette a MAC Budapest első magyar bajnoki címét Forrás: MTI/Czagány Balázs

Az is kiderült, hogy az elmúlt hetekben szinte az egész válogatott figyelemmel kísérte az NHL-ben szereplő Los Angeles Kingst.

„Persze, szurkoltunk, hogy jussanak be a rájátszásba – nevet Pozsgai – nem igazán örültünk volna, ha egy ekkora világklasszis csatlakozik a szlovénokhoz."
Anze Kopitarra gondolt, aki az NHL alapszakaszában összesen 92 pontot gyűjtött (35 gól, 57 gólpassz), amivel a 7. helyen végzett a kanadai táblázaton, és

mind gólokban, mind asszisztokban megdöntötte saját egyéni rekordját, mellesleg a világon 3. legjobban kereső hokijátékos. Magyar szemmel a legkevésbé sem hiányzott volna egy ekkora klasszis az amúgy is erős szlovén válogatottnak.

A szurkolás bejött, a Kings ott lesz az NHL-playoffban, így Kopitar a 3. bajnoki címéért fog harcolni a tengerentúlon.

Ő szerencsére nem lesz itt Budapesten április 22. és 28. között, a magyar válogatott viszont igen, valamint ön is ott lehet, ha részt vesz az alábbi nyereményjátékban. A sorsoláson azok vesznek részt, akik valamennyi kérdésre helyes választ adtak.

Nyerjen páros belépőt az április 22-i Magyarország-Kazahsztán meccsre!

Küldje el a helyes válaszokat az alábbi kérdésekre a [email protected] címre 2018. április 17-ig! A helyes megfejtők között egy páros belépőt sorsolunk ki az április 22-én 16.00-kor kezdődő Magyarország-Kazahsztán divízió I/A világbajnoki mérkőzésre. A sorsoláson azok vesznek részt, akik valamennyi kérdésre helyes választ adtak.

1. Hányszor nyert a magyar jégkorong-válogatott divízió I-es világbajnokságot?
2. Ki volt a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya a 2009-es A-csoportos világbajnokságon?
3. Kinek a tiszteletére vonultatták vissza a 19-es mezt, amelyet senki sem viselhet a magyar válogatottban?
4. Melyik csapatot győzte le a magyar válogatott a 2016-os A-csoportos világbajnokságon?
5. Melyik magyar csapatnak volt korábban az edzője a válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Jarmo Tolvanen?
+1. Ki a magyar válogatott örökös zsiráfdíjasa?

További információkat a játékszabályzatban és az adatkezelési tájékoztatóban talál.