Óriási taktikai harc és bombameglepetés a hokitorna nyolcaddöntőiben

téli olimpia, szerda
Patrick Reimer győztes gólját ünnepli a német hokiválogatott, miután meglepetésre legyőzte Svédországot és bejutott az elődöntőbe
Vágólapra másolva!
A phjongcshangi téli olimpia hokitorna délutáni negyeddöntőiben a kétszeres címvédő Kanada hatalmas taktikai csatában múlta felül Finnországot, míg a másik ágon tovább tart a német csoda, miután Ehrhoffék hosszabbításban legyőzték a torna esélyesének számító Svédországot.

Az első harmadban szinte alig lehetett bármilyen akciót feljegyezni, és ez a kapura lövések számán is látszott, a finnek ötször, a kanadaiak négyszer próbálkoztak. A finnek hozták a szokásos, jól szervezett védekezésüket, Kanada legtöbbször teljesen ötlettelennek tűnt. Az utolsó percben megélénkült a játék, de gól nem született.

A második harmad hasonlóan alakult, viszont

a kanadaiaknak kapust kellett cserélniük, mivel megsérült Ben Scrivens, helyére Kevin Poulin érkezett.

A lövések száma azért megemelkedett, bár az előző játékrész nem rakta magasra a lécet. Kanada emelt a fordulatszámon, de sem emberelőnyben, sem egyenlő létszámnál nem tudta bevenni Mikko Koskinen kapuját. 18-szor lőtt kapura a kétszeres címvédő csak ebben a húsz percben, de eredmény nélkül.

A harmadik harmad első percében aztán megtört a jég. Eric O'Dell hozott el egy bulit a finn harmadban, amit Maxime Noreau azonnal a kapuba bombázott, vezetett Kanada.

A finnek nem tudtak újítani és bár az utolsó percben lehozott kapussal támadtak, nem sikerült az egyenlítés, így 1-0-ra nyert a kétszeres címvédő és bejutott az elődöntőbe.

Maxim Noreau (balra) gólja volt az egyetlen a Kanada-Finnország negyeddöntben Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A másik mérkőzésen meglepetésre a németek az első harmadban 2-0-s előnyre tettek szert és ezt több mint fél órán keresztül tartották is. A 47. percig sikerült ellenállni a svéd rohamoknak, ekkor viszont szépítettek az északiak. Sokáig nem örülhettek Lundqvisték, Kahun másfél perccel később visszaállította a kétgólos különbséget.

Patrik Hersley azonban egy perc múlva ismét faragott a hátrányon, majd nem sokkal később Mikael Wikstrand egyenített. A fantasztikus hajrá után jöhetett a 10 perces hosszabbítás, amelyet második percben

a német Patrick Reimer eldöntött, ezzel a torna legnagyobb meglepetését okozva az egyenes kieséses szakaszban.

A német kommentátorok páratlan reakciója a videóbíró döntése után:

Eredmények:
férfi jégkorong, negyeddöntő:
Németország-Svédország 4-3 (2-0, 0-0, 1-3, 1-0) - hosszabbítás után
gólszerzők: Ehrhoff (14.), Nöbels (15.), Kahun (49.), Reimer (62.), illetve Lander (47.), Hersley (50.), Wikstrand (52.)

Kanada-Finnország 1-0 (0-0, 0-0, 1-0)
g.: Noreau (41.)

Az elődöntőben:
Csehország-OAR, Kanada-Németország