A francia védelem megette a svédeket a kézilabda Eb-n

handball Horizontal
Sweden's Simon Jeppson (L) vies with France's Nikola Karabatic during the group I match of the Men's 2018 EHF European Handball Championship between Sweden and France in Zagreb on January 20, 2018. / AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
Vágólapra másolva!
A világbajnok francia válogatott hat góllal legyőzte Svédország csapatát a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének második mérkőzésén. A másik szombati találkozón a házigazda Horvátország szinte végig vezetett, de igazán leszakítani nem tudta Norvégiát, de így is győztek négy góllal.

A játéknapot megelőzően a franciák két cserét is végrehajtottak a keretükben: Timothey N'Guessan és Benjamin Afgour helyett Romain Lagarde és Luka Karabatic került a csapatba. Utóbbi csupán másfél percet tölthetett a pályán, mert az első félidőben súlyos szabálytalanság miatt piros lapot kapott.

A svédek a második percben szerezték első góljukat, ám ezt követően a francia Vincent Gerard sorozatban tíz védést mutatott be 11 perc alatt, így csapata három góllal elhúzott, de volt, hogy öttel (9-4) is vezettek a franciák.

Fogott, mint a festék:

A Montpellier kapusa a folytatásban is remekelt, de ezt csapattársai nem tudták megfelelően kihasználni a szünetig (10-8). A svéd kapuban álló Mikael Appelgrennek is voltak remek védései, ő végül 30 százalkos mutatóval zárt.

A 41. percben sikerült egyenlíteniük a skandinávoknak (12-12), fordítani azonban nem tudtak, mert ellenfelük egy 5-0-s sorozattal még a hajrá előtt eldöntötte a meccset. A svédek még hat perccel a lefújás előtt is csak 14 gólnál jártak.

A francia kapus, Vincent Gerard 53 százalékos hatékonysággal védett (36/19), ezért őt választották a mérkőzés legjobbjának.

A mezőny legeredményesebb játékosa a francia Cedric Sorhaindo volt, aki mind az öt lövését gólra váltotta. A világbajnok franciák továbbra is százszázalékosak az Eb-n, a következő fordulóban Szerbiával, majd a záró körben a házigazda Horvátországgal találkoznak.

Eredmény, középdöntő, 2. forduló:
I. csoport, Zágráb:
Franciaország-Svédország 23-17 (10-8)

A házigazdának nem volt könnyű dolga

A középdöntőbe egy vereséggel (Svédország ellen 31-35) érkező házigazda horvátok a B csoportban második helyen végző Norvágia ellen léptek pályára Zágrábban, telt ház előtt.

A mérkőzés egésze egy hatalmas rohanás volt, amiben persze rengeteg hiba is volt, de számtalan szép megoldást is láthattak a szurkolók. A különbséget ezúttal Ivan Stevanovic, a horvátok kapusa jelentette, aki az eddigi pocsék teljesítmény után ezúttal 37 százalékkal (14 lövést) védett.

Egy védés a 14-ből:

A norvég kapuban Christensen és Bergerud összesen 10 védést tudott felmutatni.

Különösen elemükben voltak a horvát szélsők: a meccs emberének választott Manuel Strlek hat, míg Ivan Cupic és Zlatko Horvat három-három gólt szerzett. A világ legjobbjának választott Luka Cindric 5 góllal és négy gólpasszal zárt.

Norvég oldalon Sander Sagosen 8, Kristian Björnsen 6, míg a Telekom Veszprémben játszó Kent Robin Tönnesen 4 góllal zárt.

Horvátország-Norvégia 32-28 (17-15)

Az I. középdöntős csoport állása: 1. Franciaország 6 pont, 2. Svédország 4, 3. Horvátország 4, 4. Norvégia 4, 5. Szerbia 0, 6. Fehéroroszország 0.