Vranjes: Sokkal többet kell dolgozni a klubokban

Ljubomir Vranjes
Varasd, 2018. január 17. Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott svéd szövetségi kapitánya a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzésen Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Ljubomir Vranjes, a horvátországi Európa-bajnokságról a csoportkör után búcsúzó férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitány csalódott volt, de nem tűnt letörtnek, amikor arra kértük, hogy értékelje a csapat teljesítményét a tornán. Beszélt a fiatalokról, a játékosok szerepéről a klubjaikban, és arról, hogy fizikálisan messze el vagyunk maradva az élmezőnytől.

"Természetesen csalódott vagyok. De tudom, hogy mire képesek a játékosk, milyen minőséget képviselnek. Sokat kell még dolgoznunk, de szerencsére ezek a srácok szeretnek dolgozni – válaszolta az újságírók gyűrűjében Ljubomir Vranjes nem sokkal a csehek elleni mérkőzés lefújása után.

Meglátása szerint az első két mérkőzés sokat kivett a csapatból, és a csehek jobban bírták erővel a három mérkőzés megpróbáltatásait. Vranjes amondó volt, a szerdai mérkőzést elsősorban Martin Galia és Ondrej Zdrahala kiemelkedő teljesítménye döntötte el.

Ljubomir Vranjes, a magyar válogatott svéd szövetségi kapitánya a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzésen Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától Forrás: MTI/Illyés Tibor

Arra a felvetésünkre, hogy egyszer-kétszer azért a mi lövőink is naggyá tették a cseh kapust, így válaszolt: "Van benne valami, de azért ne vitassuk, hogy volt néhány igazán komoly bravúrja is. És volt egy olyan játékos, aki rengeteg, összesen tizennégy gólt lőtt, ebből is tanulnunk kell.

Ami a keretben végrehajtott cseréket illeti, Vranjes úgy látta, helyes döntés hozott, amikor Uros Vilovski és Iman Jamali helyett Fekete Dávidot és Országh Ádámot, azaz két szélsőt nevezett be a beálló és az átlövő helyére.

"Vilovszki nem hiszem, hogy ma tudott volna nekünk segíteni, Jamali pedig még a spanyolok elleni meccs elején megsérült, fájt a lába, nem is tudott edzeni. Fekete ma megmutatta, hogy a balszélső posztján ő jelentheti a jövőt. Persze sokat kell még fejlődnie, ahogy a többi fiatalnak is, de velük is elégedett vagyok – mondta Vranjes, név szerint is említve az első világversenyén szereplő Bartók Donátot, valamint a két szegedi fiatalt, Bánhidi Bencét és Bodó Richárdot. – De megvannak a tapasztalt játékosaink is, mint Lékai, Császár Schuch, vagy éppen Balogh. Van egy rutinos és egy fiatal kapusunk, ami szintén ideális állapot."

A fiatalítást megkezdő Vranjes még a közvetlen kerethez sorolta a tornát sérülés miatt kihagyó két ifjú tehetséget, Győri Mátyást és Faluvégi Rudolfot is.

Kikapott a csehektől, így búcsúzott a magyar válogatott a kézi Eb-ről

Sorsdöntő mérkőzés várt a magyar férfi kézilabda-válogatottra szerdán kora este Varasdon a horvátországi Európa-bajnokság utolsó csoportmeccsén. Ahhoz, hogy a továbbjutás esélye megmaradjon, mindenképpen győzni kellett volna a csehek ellen - a biztos továbblépéshez minimum négy góllal.

Vranjes a szünetben elsősorban nem taktikát élesítette tovább és nem is feltétlenül a technikai hibákra hívta fel a figyelmet. "A szünetben elsősorban a hozzáállásbeli problémára próbáltam felhívni a játékosok figyelmét – mondta az Origo kérdésére.

Pedig nem volt rajtuk nyomás, nem tettem rájuk nyomást, hiszen ez egy fiatal csapat, nem hiszem, hogy bármitől is félniük kéne. És persze egy kicsit azért változtattunk a védekezésen, hogy hatékonyabbak legyünk a lerohanások során. Sajnos nem működött minden, amit megbeszéltünk."

A kapitány a vereség és a kiesés ellenére sem látja sötéten a válogatott jövőjét. Kiemelte, hogy az első két meccsen kimondottan jól játszott a csapat és a csehek ellen is nagyot harcolt a második félidőben. "De valami még hiányzik, hogy meg tudjuk nyerni az ilyen meccseket."

Vranjes szerint a válogatt számára valóban reális cél volt, hogy a 8-12. hely között végezzen – azaz bejusson a középdöntőbe – majd onnan lépkedjen előre.

Tisztában vannak a magyar bajnoksággal, mondják meg, hogy azok, akik a válogatottban védekezésben a pályán vannak, mennyit védekeznek a klubjukban? Ezt-azt meg tudok nekik tanítani, de 10-12 nap alatt senkiből nem lesz jó védekező játékos. Ez ki van zárva."

Fiatalok és idősebbek ideális elegye most a válogatott: Országh Ádám, Juhász Ádám, Lékai Máté, Mikler Roland és Bánhidi Bence (b-j) a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkőzés után Varasdon 2018. január 17-én. A magyar válogatott 33-27-re kikapott, így pont nélkül búcsúzott a tornától Forrás: MTI/Illyés Tibor

Azzal a felvetéssel, hogy ennek talán oka lehet, hogy éppen a legkomolyabb terhelést kapó BL-csapatokban szinte minden poszton, de különösen a védekezésben külföldiek vannak a magyarok előtt, Vranjes sem vitatkozott. "Tisztában vagyok vele, hogy Ancsin csak harmadik számú átlövő a klubjában, Ligetvári csak a bajnokságban játszik, Lékai remek irányító, de néha túl sokat vállalt, Jamali pedig fél évig sérült volt. A szegediek ugyanígy: Bánhidi Bence, Balogh Zsolt és Bodó Richárd szinte egyáltalán nem védekezik a klubjában. Meg tudom nekik mutatni, de nem fogják tudni megcsinálni."

A svéd szakember szerint azonban van egy másik nagyon komoly próbléma is, mégpedig az, hogy fizikálisan gyengék a játékosaink.

Nem csak Veszprémben és Szegeden, hanem mindenhol. Szeretnék majd a beszélni a klubedzőkkel a fizikai felkészítés mikéntjéről, illetve ennek a fontosságáról. Nem tudom, hogy megy ez most, de azt tudom, hogy, ami most van, az nem elég jó. A top csapatok játékosai egészen más fizikális felépítésűek. Mi a közelükben sem vagyunk."

"Tíz perc után valósággal meghalnak az oda-vissza rohangálásban, romlik a teljesítmény, a jobb fizikai állapotban lévő csapatok pedig kihasználják ezt."

Mindezzel együtt Vranjes szerint a csapat az első, őszi találkozásuk óta nagyon sokat fejlődött, úgy mentálisan, mint játéktudásban. "Jobbak akarnak lenni, és megkapják az időt, hogy fejlődhessenek. Jó a csapat összetétele, vannak tehetséges fiataljaink, és mellettük azok az idősebb játékosok, Lékai, Ancsin vagy éppen Mikler, akikre támaszkodhatnak. Még meg kell találnunk az egyensúlyt, illetve el kell érnünk, hogy mindenki képes legyen és merjen felelősséget vállalni a mérkőzés során."