Még egy győzelem is kevés lehet az Eb-továbbjutáshoz

handball Horizontal
Hungary's Zsolt Balogh (C) scores a goal as he vies with Spain's Raul Entrerrios (L) and Viran Morros (R) during the group D handball match of the Men's 2018 EHF European Handball Championship between Spain and Hungary in Varadzin, Croatia, on January 15, 2018. / AFP PHOTO / Attila KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott szerdán 18.15-től, a továbbjutásról döntő mérkőzésen lép pályára a horvátországi Európa-bajnokságon. A csehek ellen nyerni kell, de ez csak az első oldala az izgalmas forgatókönyvnek.

Az olimpiai bajnok Dániát és az előző Eb-n ezüstérmes spanyolok mellett Csehországot felvonultató csoportban csak a legoptimistábbak számoltak azzal, hogy az utolsó forduló, azaz a csehek elleni meccs előtt egy vagy két pont áll majd a nevünk mögött. A realitás az volt, hogy január 17-én két nulla pontos csapat ádáz csatája dönti el, hogy melyik jut tovább harmadikként a középdöntőbe.

Balogh Zsolt (labdával) góljaira a csehek ellen is nagy szükségünk lesz Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A csehek aztán hétfőn alaposan beledörrentettek a nullás lisztbe, miután pazar játékkal és egy világklasszis kapusteljesítménnyel (a 39 éves Martin Dalia 17 védést mutatott be) legyőzték Dániát, alaposan feladva így nekünk a leckét. Bár egy dolog így sem változott: győzni kell!

Csak most már az nem mindegy, hogy mennyivel is győzünk,

ugyanis a sorsunk csak részben van a saját kezünkben, másrészben az ezek szerint megbízhatatlan dánokban (akik ráadásul már nem is eshetnek ki), azaz rájuk inkább ne számítsunk. A forgatókönyvek így a következőképpen alakulnak.

Magyarország továbbjut a középdöntőbe, ha:

  • ha legalább öt góllal legyőzi Csehországot, ebben az esetben mindegy, hogy mi lesz a dán-spanyol végeredménye. Ebben az esetben három két pontos csapat lesz (Dánia, Csehország és Magyarország), amelyeknek az egymás elleni eredményeit egy minitabellában külön mérlegre teszik és megnézik a gólkülönbségeket. A Dánoké most plusz 6 (ez már nem változik), a cseheké plusz 1, a miénk pedig mínusz 7. Az ötgólos magyar siker azt jelentené, hogy a csehek mínusz néggyel zárnának, mi viszont mínusz 2-vel.
  • bármilyen különbséggel legyőzi Csehországot és Dánia pontot szerez Spanyolország ellen. Ebben az esetben ugyan mind nekünk, mind a cseheknek két pontunk lesz, azonban az egymás elleni eredmény nekünk kedvez.
  • Dánia kikap, mi viszont legalább négy góllal legyőzzük Csehországot. Megint jön a minitabella, itt viszont azt nézik, hogy melyik csapat lőtt több gólt az egymás elleni meccseken. Ebben most a csehek állnak jobban, akik 28-at lőttek a dánoknak, míg mi 25-öt. De, ha néggyel nyerünk, nincs az a matek, hogy ne nekünk legyen több lőtt gólunk.

Magyarország kiesik, ha:

  • nem nyer Csehország ellen.
  • ha kevesebb mint négy góllal nyer és Spanyolország legyőzi Dániát