Vágólapra másolva!
Szombaton 20.30-kor a magyar férfi kézilabda-válogatott is megkezdi szereplését a horvátországi Európa-bajnokságon. A magyar határtól mindössze 35 kilométerre lévő Varasdon az olimpiai bajnok Dánia vár a magyarokra. És persze az ötezres csarnokot legalább félig megtöltő magyar szurkolók.

A mintegy 50 ezer lakosú észak-horvátországi kisváros nagy lehetőséget kapott: az Eb csoportmeccseinek, sőt az egyik középdöntős csoportnak is házigazdája lehet. Ami a csoportot illeti, áldhatják a sorsolásban szerepet játszók kezét, ugyanis Csehország mellett ide került az előző Eb-n ezüstérmes spanyol csapat, az olimpiai bajnok Dánia és nem utolsó sorban Magyarország.

Márpedig nálunk népszerű a sportág, népszerű a válogatott, a szurkolóink pedig szeretnek utazni. Varasdnál sokkal messzebbre is, úgyhogy nem volt kérdés, hogy komoly invázióra számíthatnak a helyiek. A zalkomári benzinkúton már kora délután frissítettek az útra kelő magyar drukkerek, a varasdi csarnok előtt pedig jó négy órával a kezdés előtt megteltek a közeli parkolók, és már a távolabbi helyeken is szaporodtak az autók - tízből nyolc magyar rendszámú volt.

Aki korán jött, az jó helyet talált, illetve tudott helyezkedni.

Korán jöttek, későn mennek. A kapu mögött már a cseh-spanyol meccs alatt is a magyarok voltak a legtöbben Forrás: Origo

A barátságos, ötezer férőhelyes csarnokban a beléptetéskor ugyan ellenőrizték a jegyeket, de, ahogy két budapestről érkezett drukker elmondta, igazából mindenki oda megy, ahová akar.

"Mi sem maradunk ott, ahová a jegyünk szól - mondták sörrel a kezükben a hosszú oldal melletti korlátot támasztva - megyünk a másik kapu mögé, mert ott lesz a nagyobb és hangosabb magyar tábor. Meg a dánok is ott lesznek a közelben. Jó lesz a hangulat."

Meg a meccs is, adtak hangot reményüknek, bár elárulták, hogy indulás előtt egyikük, Arnold, édesapja azt mondta, vagy szoros lesz, amiből bármi kisülhet, vagy nagyon kikapunk.

"Mi is így gondoljuk. Jók a dánok nagyon, de azért vertük már meg őket nem egyszer, és a selejtezőben is úgy játszottunk döntetlent otthon, hogy volt esélyünk a győzelemre."

A szintén a fővárosból, és szintén a nyitó meccsre átruccanó Novák család is azon a véleményen volt, hogy nehéz meccs lesz, de nem megnyerhetetlen.

A Novák családon nem fog múlni a magyar siker Forrás: Origo

Az apa, nagyapa és két unoka összetételű csapat igazi kézilabdás família, a két idősebb sportbarát kézilabdázott, a lurkók közül a nagyobbik pedig büszkén mondta, hogy az iskolában már ő is ismerkedik a játékkal. A milyen poszton szeretnél majd játszani kérdésre korrekt választ kaptunk: "Támadó."

A dán szurkolók legalább olyan nagy utazók, mint a magyarok, piros tömböt képezve kísérik csapatukat, nagyjából a világ végére is. Két nem szomjas, középkorú férfiút kérdeztünk, hogy mit várnak a ma estétől.

"Szoros meccs lesz, de kettővel nyerünk, 28-26 lesz ide - mondta egyikük kicsit nehezen formálva a szavakat. "Ha nem nyerünk, akkor nagy bajban leszünk, mert nagyon kiegyenlített a csoport - vette a szót nem sokkal beszédképesebb társa. - Mert, akkor ott lesznek a spanyolok, és a cseheket sem szabad lebecsülnünk."

A kamerától jobbra, labdával a fején támaszkodik az Origo forrása Forrás: Origo

Képben voltak az urak, az nem vitás: tudták, hogy új kapitány ül a padon, és sok a fiatal a keretben, illetve, hogy Nagy László sincs már csapatban.

Én azt mondom, hogy 25-25 lesz a vége" - ebben maradtunk végül.

Nem sokkal a spanyol-cseh mérkőzés kezdete előtt egyébként megérkezett a csapat mellett amolyan mentális segítőként dolgozó Nagy László is, akit hatalmas lelkesedéssel fogadtak a szurkolók:

"Szia, Laci, öltözz át gyorsan!"

- kiáltotta egyikük, de erről már nem lehet szó. Néhány szelfi és autogram után a válogatottól tavaly visszavonuló klasszis eltűnt a lelátón.

Nagy László népszerűsége civilben sem kopott meg Forrás: Origo