Női röplabda Eb: a lengyelekkel sem bírt a magyar válogatott

röplabda, magyar válogatott
Bokorné Liliom Rita (b) és Dobi Edina az azerbajdzsáni női röplabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Bakuban 2017. szeptember 23-án.
Vágólapra másolva!
Második mérkőzésén is kikapott a magyar női röplabda-válogatott az Európa-bajnokságon: Alberto Salomoni együttese szombaton a lengyel csapattal szemben maradt alul 3-1-re. A magyar együttes - amely pénteken a házigazda azeriektől szenvedett vereséget három szettben - jól tartotta magát magasabban jegyzett riválisával szemben, s először nyert játszmát a tornán.

Mivel a házigazda azeri válogatottnak pihenőnapja volt, erősen foghíjasak voltak a bakui Nemzeti Tornacsarnok lelátói, emiatt most sokkal jobban lehetett hallani a magyar szurkolók maroknyi csapatát.

A két együttes azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepelt: a lengyelek tavaly szeptemberben az Érd Arénában 3-1-re, hazai pályán pedig 3-0-ra győztek, így most is ők voltak az esélyesek.

Villámrajtot vett a magyar válogatott (0-4), a lengyelek pedig alig két perc után időt kértek.

Szakmáry Gréta hátsósoros, "kosárérintéses" nyerő megoldására felhördült az aréna, majd a liberó Szpin Renáta elképesztő mentése után Dobi Edina használta ki a lengyelek hibáját (3-8).

A magyarok a folytatásban viszont több pontot ajándékoztak ellenfelüknek, akik így felzárkóztak, ám pillanatok alatt újra "plusz négy" lett a különbség (8-12).

Bokorné Liliom Rita (j) és Dobi Edina, valamint a lengyel Malwina Smarzek (b) az azerbajdzsáni női röplabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Bakuban 2017. szeptember 23-án Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Ez az előny sem tartott azonban sokáig, s először a meccs folyamán átvették a vezetést a lengyelek (15-14). A magyaroknak meggyűlt a bajuk a nyitásfogadásokkal, ráadásul Agnieszka Kakolewska, a lengyelek közel kétméteres centere kíméletlenül "ölte meg" a labdákat (20-17).

A végjátékban a magyarok felzárkóztak, de a lengyelek jutottak szettlabdához (24-22) és 36 perc elteltével előnybe is kerültek.

A második játszmát újra a magyar válogatott kezdte jobban (3-7), de buta hibák miatt az ötpontos előnyből (5-10) csak kettő maradt. Ezt követően újra a zöldben játszó magyarok pillanatai következtek, s a technikai szünetre kialakult az addigi legnagyobb differencia (9-16). A lengyelek 12-22-es hátrányban óriási sorozatba kezdtek ugyan, egészen 19-ig meg sem álltak,

Dékány Bernadettnek köszönhetően azonban elmozdult a holtpontról a magyar válogatott, s végül megnyerte a szettet.

A harmadik felvonásban sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, az első technikai időhöz kétpontos lengyel vezetéssel érkeztek a felek (8-6). A lengyelek ezt követően elsősorban ütésben javultak fel, ennek köszönhetően pedig kissé elléptek (15-11).

Remek labdameneteket láthatott a közönség, a fontos pontokat viszont a lengyelek nyerték, s 96 percnyi játék után a győzelem kapujába kerültek.

Bokorné Liliom Rita (b) és Dobi Edina az azerbajdzsáni női röplabda Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában játszott Magyarország-Lengyelország mérkőzésen Bakuban 2017. szeptember 23-án. Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A negyedik felvonás kiválóan indult magyar szempontból (0-4), a lengyelek játékában sok volt a hiba. Magabiztosan tartotta a különbséget a magyar válogatott, s még egy téves bírói ítélet is segítette. A lengyelek a játszma közepén "felébredtek" és sorozatban hat pontot szerezve minimálisra csökkentették a különbséget (12-13). Salomoni kapitány azonnal időt kért, aminek meg is lett a hozadéka három gyors pont formájában (13-16).

Ez az előny sem tartott sokáig (17-17), ráadásul Tálas bokája kifordult egy blokknál. A lengyelek játéka új lendületet vett, a végjátékban a maguk javára fordították a játszmát, s ezzel megnyerték az összecsapást.

A magyarok vasárnap 18.30 órától a németekkel játszanak, s csakis győzelemmel marad esélyük a továbbjutásra.

Eredmény:
A csoport:
Lengyelország-Magyarország 3-1 (22, -19, 17, 18)
Baku, Nemzeti Tornacsarnok, 2500 néző, v.: Harald Sodja (osztrák), Jurij Bakunovics (fehérorosz)

További eredmények:

B csoport (Tbiliszi):
Olaszország-Fehéroroszország 3-1 (25, 18, -18, 21)
Horvátország-Grúzia 3-1 (12, 13, -23, 23)

C csoport (Baku):
Bulgária-Ukrajna 3-2 (23, -21, -23, 11, 4)
Törökország-Oroszország 1-3 (23, -20, 23, 20)

D csoport (Gandzsa):
Szerbia-Hollandia 3-0 (27, 17, 23)
Csehország-Belgium 3-1 (-19, 23, 26, 19)

A csoportokból az első helyezett közvetlenül a nyolc közé kerül, míg a második és harmadik a negyeddöntőbe jutásért léphet pályára.