Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott egyik meghatározó embere Szuper Levente, aki évek óta bizonyítja rátermettségét a kapuban. Az sem véletlen, hogy Európa élklubjai érdeklődnek iránta, ám most - ahogy ő fogalmazott - fontosabb állomás előtt áll, hiszen április 24-től április 30-ig, Franciaországban a Divízió I -es világbajnokságon áll majd a kapu elé.

"Mondhatom, hogy a hátunk mögött hagyott edzőmérkőzések jó hangulatot teremtettek a válogatottunkban" - mondta Szuper az [origo] megkeresésére. "Kiemelném a lengyelek elleni két győzelmünket, hiszen idegenben sikerült diadalmaskodnunk,. Bár tisztában vagyok vele, hogy messzemenő következtetéseket ebből nem lehet levonni, de az önbizalmunknak mindenképpen jót tett.

- A felkészülés során a németek ellen is szép eredményt értek el, hiszen a nemrégiben még A csoportos válogatottól csupán egygólos vereségeket szenvedtek.
- Nagyon igyekeztünk, és láttuk a hibáinkat, amelyeket a világbajnokság kezdetéig szeretnénk javítani. Úgy érzem jó a hangulat, megvan a kellő csapategység, és a hiányzó láncszemek is a helyükre kerültek.

- A csoportbeosztás látva milyennek tűnik a vb mezőnye?
- Minden mérkőzés pokoli nehéz lesz. Igazából nem is tudom, melyik ellenfelünket emeljem ki. Itt vannak mindjárt a németek, de komoly erőt képviselnek a házigazda franciák vagy a britek, akikkel már évek óta ádáz csatákat vívunk. Jók a japánok is, és igazi sötét lónak számítanak az izraeliek. Utóbbiaknál számtalan honosított orosz játékos található, okozhatnak nagy meglepetést. Mindenkit feltérképeztünk, komoly hangsúlyt fektetünk a taktikára, az állóképességünkkel pedig nem hiszem, hogy gondunk lesz.

- Megfogalmazódott-e valamilyen elvárás az együttessel szemben, akár a szövetség, akár a vezetőedző részéről?
- Kifejezetten nem. Mindenki adja ki magából a maximumot minden találkozón, ez a lényeg. Ha ez így történik, akkor az eredmények sem maradnak el, mert technikailag, fizikailag és taktikai elemekben is felvesszük csoportbeli ellenfeleinkkel a versenyt. Természetesen kiesni semmiképpen sem szeretnénk, a feljutásra pedig több együttes apellál.

- Az elmúlt világversenyeken már megszokhattuk, hogy ön a válogatott elsőszámú kapusa, ahol szinte mindig kimagaslóan teljesít, de az utóbbi időben Buday Krisztián is remekel. Mi lesz a világbajnokságon?
- Mindkettőnk nevében köszönöm a dicséretet. Nagyon örülök, hogy Krisztián jól véd, így nagy a harc kettőnk között az egyes számú kapusposztért, de senki ne gondoljon semmi rosszra, ez már évtizedek óta így van. A korosztályos válogatottaknál is ketten csatáztunk, de mondhatom, nagyon jó a kapcsolatunk. Sokat segítjük a másik munkáját, egészséges rivalizálás van közöttünk, mint bárhol a világban ilyen szituációban.

- Olasz együttesében MVP-nek, azaz a legjobb játékosnak választották. Mekkora hatással van ez Önre?
- Rám fért a siker, mert sajnos az előtte lévő időszakban sok megpróbáltatás ért. Nem úgy jöttek össze a dolgok, ahogy elterveztem. Az Asiago együttesénél, azonban hamar befogadtak és ez a teljesítményemre is pozitív hatást gyakorolt. Valóban éreztem a kaput és ígérem a jóformámat a vébé is átmentem.


- Jó teljesítménnyel akár nagyobb múltú klubhoz is kerülhet. Foglalkoztatja ez a gondolat?
- Természetesen. Bár most ajánlott föl a klubom újabb egy évre szerződést, ám egyelőre nem írtam alá, mert az ügynököm jelzése szerint keresnek svéd, finn és német klubok is. Semmit sem szeretnék elkapkodni, ám ha egyik lehetőségből sem lesz semmi, akkor szívesen maradok Olaszországban.

- Amerikai felé már nem kacsingat?
- Dehogynem! Ám ahhoz, hogy szóba jöhessek az NHL csapatainál, a nemzetközi vérkeringésbe ismét be kell kerülnöm, mert azért valljuk be, egy magyar játékos a magyar bajnokságból nehezen jut el az Egyesült Államokba .de jól esett, hogy sokan biztattak, ne adjam fel a reményt.

Tomka Tivadar