Vágólapra másolva!
A Ferencváros egyesületi tanácsa úgy határozott, hogy 2000. július 5-től szünetelteti a nőikosárlabda szakosztály működtetését, beleértve az utánpótlást is. A szintén anyagi gondokkal küszködő jégkorong illetve kerékpár szakosztály megmarad.

Szabadi Béla, az FTC elnökhelyettese a tanácsülés utáni sajtótájékoztatón közölte, hogy megtárgyalták az egyesület 2000. évi költségvetését - különös tekintettel a jégkorong, a kerékpár és a nőikosárlabda szakosztály anyagi helyzetére - ugyanis ez a három sportág halmozta fel a legtöbb adósságot. Az FTC célja pedig a pénzügyi egyensúly kialakítása.

A szerdai ülésen az a határozat született, hogy azonnali hatállyal megszűnik a kosárlabda, ugyanis itt volt a legtöbb hiány: 52 millió forint, támogató pedig nem akadt.

A jégkorong jelentősége, egyesületbeli 90 éves múltja és magas létszámú utánpótlása is hozzájárult ahhoz, hogy az ülésen a megmaradás mellett döntöttek. A hokisoknál a költségvetés hiánya 15 millió, a szakosztály vállalta, hogy bevételből vagy szponzor útján megpróbál fedezetet találni erre összegre.

A kerékpár ugyan a legeredményesebb szakosztály, mégis központi keretből kell finanszírozni minden kiadást, mivel a szakosztálynak nem sikerült támogatót találni. Mintegy 10 millió forint a hiány, melyet - ugyanúgy, mint a jégkorongét is - az FTC többi szakosztályának is viselnie kell.

A kosárlabda megszűnéséről, illetve a jégkorong és a kerékpár életben maradásáról egyhangúlag, illetve egy ellenszavazattal határozott a tanács. Az FTC 2000. évi költségvetése a tavalyihoz képest 10 százalékkal csökkent és a bevétel szerkezete is megváltozott.

Horváth Frigyes, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének főtitkára elmondta: - Nagy érvágás ez a magyar kosárlabdasportnak. Félelmünk valósággá vált. Ennek előjele lehetett az, hogy a Ferencváros már nem nevezett az európai kupaküzdelmekre. Levélben fordultunk Szabadi Béla államtitkárhoz, a klub elnökhelyetteséhez, melyben azt kértük, hogy oldják meg a gondokat. A válaszban azt kaptuk, hogy az elnökség dönt a szakosztály további sorsáról. Öt évet élt a szakosztály a Ferencvárosban, hiszen akkor vette át a szintén megszűnt Tungsramot. Nemzetközileg is sikeres volt a csapat, amely szolgálta a magyar kosárlabdasport elismerését. A másik gondot az eredményes utánpótlás nevelés megszűnése jelenti. Egyelőre nem tudjuk, hogy hol folytathatják pályafutásukat a fiatal tehetséges kosárlabdázói. Az NB I. A-csoportjában felszabaduló helyről a női bizottság dönt hamarosan, talán a Szeged lehet a feljutó.

A hírre Kósz Zoltán, a bajnok ferencvárosi vízilabdacsapat válogatott kapusa is reagált: - Megdöbbentő, felfoghatatlan számomra a hír. Egy értékes szakosztály szűnik meg egy tollvonással. Ennyi lenne a sport?

(MTI)

Ajánló:

Az egykori kosárlabda szakosztály oldala az FTC honlapján