Mayweather leiskolázta Pacquiaót, aki szerint ő nyert

Floyd Mayweather Jr. v Manny Pacquiao GettyImageRank1 BOXING topics topix bestof toppics toppix
LAS VEGAS, NV - MAY 02: Floyd Mayweather Jr. throws a right at Manny Pacquiao during their welterweight unification championship bout on May 2, 2015 at MGM Grand Garden Arena in Las Vegas, Nevada. Al Bello/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy Floyd Mayweather a földkerekség legjobb ökölvívója, miután egyhangú pontozással verte meg Manny Pacquiaót az évszázad bokszmeccsének beharangozott összecsapáson, amelynek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. A 48. meccsét is megnyerő, veretlen amerikai a Las Vegas-i gálán egyhangú pontozással győzte le Fülöp-szigeteki ellenfelét, ezzel a WBA és a WBC világbajnoki öve mellé megszerezte a WBO váltósúlyú vb-címét is. Pacquiao szerint azonban ő nyert, mert Mayweather nem csinált semmit.

A magamutogató nőfaló a nép gyermeke ellene – így harangoztuk be minden idők egyik legjobban várt bokszmeccsét, a súlycsoportoktól függetlenül a világ jelenlegi két legjobb ökölvívójának tartott bokszolók összecsapását.

Nagyobb volt azonban a füstje, mint a lángja, a Las Vegas-i gálán a 38 éves Mayweather esélyt nem adott a 36 éves Pacquiaónak, aki néhány menetet tudott csak elvinni. Megsorozta ugyan párszor a veretlen amerikait, de tiszta ütése alig volt. A három pontozóból kettő 8 menetet adott Mayweathernek, 4-et Pacquiaónak, egy pontozó pedig 10:2 arányban látta. A meccs történéseit menetről menetre itt olvashatja el.

Mayweather (balra) nem adott sok esélyt Pacquiaónak Forrás: AFP/Al Bello

"Először is szeretném megköszönni Istennek, a szurkolóknak világszerte, és nem utolsósorban Manny Pacquiaónak, aki hatalmas harcos" – kezdte közvetlenül a mérkőzés után az értékelést Mayweather.

Kibokszoltam, túlgondolkodtam őt

Arra a kérdésre, hogy gondolta-e, hogy ilyen sima lesz a meccs, így válaszolt: "Tudtam, hogy támadni fog, és hogy meg fog nyerni egy-két menetet, de úgy gondolom, hogy kibokszoltam és túlgondolkodtam őt. Szeretném megköszönni az apámnak is, aki ez előtt a meccs előtt sokkal több munkára sarkallt engem, mert tudta, hogy Pacquiao nagy harcos. Mind a 47 eddigi meccsemre szükségem volt ahhoz, hogy legyőzzem ma őt."

Mayweather a jelenkor legjobbja, ez nem kérdés Forrás: AFP/Harry How

Mayweather beállíthatja a legendás Rocky Marciano rekordját, aki 49 meccséből 49-et megnyert, Mayweather 48-nál jár. "19 éve vagyok benne a sportban, szeptemberben fogok utoljára bokszolni" – zárta a jelenkor legjobb ökölvívója.

Pacquiao: Mayweather nem csinált semmit

Manny Pacquiao valószínűleg még nem tudta reálisan értékelni a meccset közvetlenül a vége után, ugyanis a ringben az nyilatkozta, hogy szerinte megnyerte a találkozót. "Szerintem én nyertem, ő nem csinált semmit, csak mindig elmozgott. Én viszont többször elkaptam őt."

Pacquiao szerint ő nyert Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A ringszpíker megkérdezte tőle, hogy akkor azért nem támadta-e Mayweathert az utolsó két menetben, mert azt hitte, hogy ő vezet, erre egy rövid "igen" volt a válasz. "Most elmegyek nyaralni, aztán meglátjuk, hogyan tovább" – mondta Pacquiao, aki 57 győzelme (38 KO) és 2 döntetlenje mellé elszenvedte hatodik vereségét a profik között.

Még brutálisabb lett Mayweather vagyona

A mérkőzés az amerikai szupersztárnak minimum 120 millió, míg a Fülöp-szigeteki bokszolónak legalább 80 millió dollárt garantált. Amerikai szaklapok szerint Mayweather összességében 150–180 millió dollárt vihet haza, míg Pacquiao 100–120 millió dollárral gazdagodhat. Ez volt minden idők legjobban fizetett meccse. Az előző pénzrekordot is Mayweather tartotta: 2013-ban 41,5 millió dollárt keresett a mexikói Saúl Álvarez elleni meccsel.

Mindketten degeszre keresték magukat Forrás: AFP/John Gurzinski

A Las Vegas-i MGM Grandben rendezett mérkőzésre a jegyek pillanatok alatt elfogytak, annak ellenére, hogy a legolcsóbb belépő is 1500 dollárba (408 000 forint) került. A bevétel csak a jegyekből 74 millió dollár, a televíziós előfizetésekből pedig még ennél is lényegesen nagyobb, "rekordgyanús" összeg érkezhet.

Jellemző kép: Pacquiao próbálkozik, de hiába Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Az Egyesült Államokban a Showtime és az HBO csatornákon lehetett nézni a meccset, 99,95 dollár befizetése ellenében. Szakemberek előzetesen azzal számoltak, hogy akár 3 milliónál is több előfizetője lesz a találkozónak, ami pay-per-view-s rekord lenne nézőszámban és bevételben is. Az eddigi csúcsot az előfizetések számában Mayweather Oscar de la Hoya elleni 2007-es összecsapása tartja 2,48 millióval, a bevételi rekordot pedig Mayweather Canelo Alvarez elleni csatája 150 millió dollárral.