Vágólapra másolva!
A dedikált videókártya nélkülözhetetlen része minden olyan számítógépnek, ahol nagyobb teljesítményre van szükség, mint amekkorát az integrált videókártya nyújtani képes. Használhatjuk játékokhoz, videószerkesztéshez, modellezéshez vagy bármilyen más grafikai feldolgozáshoz. De hogyan válasszunk?
Forrás:ALZA

Irodától a játékokig

A multimédiás videókártyák alkalmasak a szokásos otthoni és irodai számítógépekhez, elegendők az irodai alkalmazásokhoz, az interneten való szörfözéshez, videók streameléséhez, filmek nézéséhez és a kevésbé igényes játékokhoz. Ezek közé tartozik az NVIDIA GeForce GT, az AMD Radeon HD és R5 sorozat.

A gamer videokártyák ezzel szemben alkalmasak Full HD vagy akár Ultra HD felbontású játékokhoz, illetve 3D grafikák és videók otthoni feldolgozásához is. Ide tartozik az NVIDIA GeForce GTX és az AMD Radeon RX sorozat. A 4K gaming életérzést hozták el az NVIDIA RTX videókártyák, kifejezetten a második generációs, 30-as RTX modellek.

A professzionális videokártyákat nagy teljesítményű munkaállomásokhoz tervezték, amelyeken különféle grafikai programokat futtatnak. Ebbe a felosztásba tartozik az NVIDIA Quadro és az AMD FirePro sorozat. Ezen videokártyák legnagyobb előnye a Double-precision számítások elvégzésének sebessége, mivel nincs mesterséges sebességkorlátozás, mint egy gaming GPU esetében.

A külső videokártya, vagyis eGPU segítségével jelentősen növelhetjük a laptopunk teljesítményét, anélkül, hogy a belsejéhez hozzá kellene nyúlni. Lehetővé teszi a legújabb játékok vagy a teljesítményigényes grafikai alkalmazások futtatását. Kompakt méretű, így könnyen magunkkal vihetjük, a kártya Thunderbolt 3 csatlakozón keresztül csatlakozik a laptophoz.

Forrás: ALZA

A videókártya memóriája

A dedikált videókártya saját műveleti memóriát használ, amelynek sebessége jelentősen befolyásolja a teljesítményt. A nagyobb órajel gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé a GPU mag és a RAM között. A videókártyák memória-kapacitása fontos szerepet tölt be a nagy részletességű programok és játékok zökkenőmentes futtatása során. Minél nagyobb a dedikált videókártya memória-kapacitása, annál igényesebb alkalmazásokat vagy játékokat képes kezelni a GPU.

A 2 GB vagy kisebb memóriaméret irodai videókártyák esetében ideális. A 2-4 GB-os kártya leginkább játékok közepes részletességgel történő játszásához alkalmas, 2 GB memóriával rendelkező dedikált videókártya segítségével problémamentesen és közepes részletességgel futtatható például a GTA online játék. 4 GB vagy nagyobb memóriájú videókártya grafikus programok futtatásához és szenvedélyes játékosoknak ajánlott, akik szeretnek a legapróbb részletekig belemerülni a játék világába, míg a grafikus programokkal történő profi munkákhoz és a lelkes gamereknek legalább 8 GB vagy annál nagyobb memóriájú típust ajánlunk.

Ami a videókártya árát illeti, elég nagy a szórás. 2 GB-os irodai, multimédiás videókártya már 30-40 ezer forintért is kapható, az olcsó gamer videókártya 80 ezer forintnál kezdődik, de a 24 GB-os csúcsmodelleknél nem ritka a hétszámjegyű, egymillió fölötti ár sem. Külső dokkoló 120 és 320 ezer forint között kapható.

Hűtés aktívan, passzívan

Ha erőteljesebb videókártyát választunk, vagy érzékenyek vagyunk a ventilátorok zajára, akkor nemcsak a műszaki paramétereket, hanem a hűtőborda minőségét és méretét is mindenképpen vegyük figyelembe. A kisebb számítógépházakba és egyéb helyigényes telepítésekhez szánt multimédiás videókártyákat könnyen kiszűrhetjük az „egyszlotos hűtő” (low-profile) paraméter segítségével.

Passzív hűtésű GPU (ventilátor nélküli) problémamentesen használható a gyengébb multimédiás grafikus kártyák esetében. A nagyobb teljesítményű videókártyák számára viszont biztosítani kell a keletkező hő elvezetését a számítógépházból, így nem alkalmasak gaming és professzionális videókártyák hűtéséhez. Az aktív hűtésű GPU (ventilátorral) költséghatékony és megbízható megoldás minden típusú GPU esetében.

A videókártya áramellátása

A videokártyák a PCI Express buszon keresztül kapják az áramot, ami elegendő a hagyományos modellekhez. A hatékonyabb grafikus kártyák általában további energiát igényelnek a tápegységtől, ezért a kiválasztáskor ügyeljünk arra, hogy a számítógép tápegységének teljesítménye megegyezzen vagy nagyobb legyen, mint a videókártya paramétereiben javasolt tápegység teljesítménye.

Ahhoz, hogy a videókártya behelyezhető legyen a számítógépbe, ugyanolyan adatbusszal kell rendelkeznie, mint az alaplapnak. A PCI Express x16 csatlakozós videókártyák a PCI Express x16 foglalatba valók.