Vágólapra másolva!
Fa Nándor szerint a fegyelmezett versenyzésnek és a jó időjárási taktikának köszönhető, hogy 100 napon belül, és a várakozásait messze felülmúló nyolcadik helyen ért célba a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen.

A visszavonulását az Origónak adott interjújában bejelentő magyar hajós szerdai sajtótájékoztatóján felidézte felkészülését a rajtig, hangsúlyozva, hogy odáig mindent edzésként fogott fel, még a Barcelona World Race földkerülő viadalt is, amelyen az új-zélandi Conrad Colman volt a társa -

utóbbi még nem futott be a Vendée Globe-on.

Felidézte, hogy azért vágott neki ismét a versenynek, mert 1996-ban benne maradt egy nem teljesült vágy. Akkor tankhajóval ütközött, valamint elektronikai és tőkesúly problémái miatt fel kellett adnia a küzdelmet.

A 63 éves magyar hajós egy sajtótájékoztatón mesélt élményeiről, tapasztalatairól Forrás: MTI/Mohai Balázs

Elmondta, tisztában volt vele, hogy a 29 fős mezőnyből a hajók fele gyorsabb, mint a magyar tervezésű és építésű Spirit of Hungary, de azzal is számolt, hogy ezek egy része nem bírja majd az óceáni igénybevételt.

A jelek azonban arra utalnak, hogy ezek a hajók egyszerűen nem bírták az óceáni hullámzást." - fogalmazott.

Az út megpróbáltatásairól elmondta, hogy a Horn-fok felé öt hétig folyamatosan zúdult a víz a hajójára.

Bár már két hete befutott, elárulta, hogy még mindig zsibbadt az összes lábujja, tapasztalatai szerint

fél év kell, mire újra teljesen érzi majd a lábát.

Az utolsó éjszaka havas esőben, 50 csomós szélben, sötétben hajózott a cél felé, s úgy érezte, a versenynek soha nem lesz vége.

Úgy érezte, hogy soha nem lesz vége Forrás: MTI/Mohai Balázs

"Elképesztően elfáradtam" - tette hozzá.

Fa Nándor kiemelte a meteotaktika fontosságát, hogy nem vállalt kockázatot. A Falkland-szigetek közelében például keresztbe ment a pályán, ezért 800 mérföldes előnye 400-ra csökkent a mögötte haladókkal szemben, akik a rövidebb utat választották. De tudta, hogy ők hamarosan egy szélhiányos területre érkeznek, míg ő a ciklon elvonultával jó széllel hajózhat. Ez be is jött, így hamarosan újra növelte előnyét, s nyolcadik helyét már nem veszélyeztette senki.

"A komputer határozza meg, mikor milyen vitorlát kell használni.

- nyilatkozott.

A novemberben indult versenyen Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót, s lett ezzel nyolcadik a 29 fős mezőnyben, melyben előtte csak a második brit Alex Thomson volt nem francia.

Budapest, 2017. február 22. Fa Nándor Forrás: MTI/Mohai Balázs

A győzelmet Armel Le Cléach rekordidővel szerezte meg: az új csúcs 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc.