Télen, oxigénpalack nélkül az Everestre?

Horizontal
A general view from Everest Base Camp towards the summit of Mount Everest in Nepal on May 17, 2009 Bad weather conditions forced three Nepalese Sherpa brothers to give up their plans to set a new world record by spending 24 hours in the "death zone" on top of Mount Everest. Pemba Dorje Sherpa, 30, and his two younger brothers reached the summit on May 19, but were forced down after only two hours, Pemba told AFP after returning to Kathmandu. AFP PHOTO/COURTESY OF PEMBA DORJE SHERPA / AFP PHOTO / STR
Vágólapra másolva!
A zord időjárás miatt feladta rekordkísérletét a Mount Everesten Alex Txikon spanyol hegymászó. Ő akart lenni az első, aki expedícióját teljes egészében télen bonyolítva és oxigénpalack nélkül mássza meg a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyét.

A baszk sportember kedden már az 5380 méteren lévő alaptáborban volt túraszervezője tájékoztatása szerint, és néhány napon belül Katmanduban lesz.

Txikon a négyes táborig, 7900 méterig jutott fel, a csúcstámadásra azonban nem volt lehetősége a rendkívüli hideg és szél miatt.

Forrás: AFP/Str

Végleg azonban nem mondott le a rekordról, erre utal az expedíció szervezői által kiadott közlemény is, amelyben az áll, hogy "Alex nem próbálkozik többet, legalábbis idén".

A 35 éves spanyol hegymászó lett volna csaknem 25 év után az első, aki újra télen ér fel a Mount Everestre, amelyet a legkülönbözőbb számításokat figyelembe véve is csak tizenöten hódítottak meg a leghidegebb évszakban.

Oxigénpalack nélkül eddig csak egy serpának, Ang Ritának sikerült 1987-ben, a csillagászati tél első napján,

vagyis az expedíció, amelyben részt vett, kedvezőbb időjárási körülmények között vette kezdetét.

Az átlaghőmérséklet télen mínusz 36 Celsius-fok a hegyen, de akár mínusz 60-ig is süllyedhet, a csúcson pedig február végéig átlagosan minden négyből három napon hurrikánerejű szél tombol.

A Mount Everest volt a nyolcezer méter feletti 14 hegy közül az első, amelyet télen megmásztak. Az Andrzej Zawada vezette lengyel csapat 1980. január 5-én vert alaptábort a déli oldalon, a csúcsot február 17-én érte el oxigénpalackkal Krzysztof Wielicki és Leszek Cichy.

Forrás: AFP

A nepáli, a kínai, az indiai és a pakisztáni hatóságok december 1-jét tekintik a téli szezon kezdetének. Sok hegymászó azonban úgy tartja, a csillagászati tél kezdete, vagyis december 21. után kell elérni a csúcsot ahhoz, hogy téli sikerről lehessen beszélni. A legszigorúbbak pedig azt vallják,

akkor igazán téli egy expedíció, ha december 21. után kezdődik és teljes egészében a csillagászati tél idején zajlik.


Az északi oldalról még senkinek sem sikerült télen meghódítania a világ legmagasabb hegyét.