Vágólapra másolva!
Több mint három hónap után szerdán célba ért Fa Nándor a Vendée Globe vitorlásversenyen a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hungary nevű hajójával.

A 63 éves magyar hajós a mezőny második legidősebb tagja volt. Fa Nándor 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a Földet – ez a legjobb eredménye.

A célba érés:

A franciaországi Les Sables d'Olonne-ban több száz ember és egy hatalmas magyar zászló várta Fa Nándort, a zászlón Székesfehérvár felirat volt, itt született a magyar hajós.

A magyar szurkolók 1.20-nál láthatók:

"Alig várom már, hogy menjünk – nyilatkozta még novemberben, közvetlenül a rajt előtt a helyszínen Fa Nándor. – Letöltöttem az első tíz nap időjárási előrejelzését, eszerint kimondottan gyors rajtunk lesz, 15–20 csomós széllel.

Szeretném kiemelni, hogy a világ minden tájáról érkező vendégek, szakértők csodálják, hogy mi Magyarországról ilyen felkészültséggel itt vagyunk, ezért hálás köszönet mindenkinek, aki bármiben segített" – mondta akkor a magyar vitorlázó.

Néhány nappal a célba érés előtt:

Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyzett, ahol a cél, hogy egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.

Tavaly november 6-án indult el a

világ legnehezebbnek tartott versenye,

új rekordnak számító tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak. A rajtnál százezres tömeg üdvözölte és indította útnak a mezőnyt.

A novemberi rajt:

Az idei versenyt eddig 11 hajó adta fel, győzelmet a francia Armel Le Cléac'h rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel szerezte meg. A korábbi csúcsot a szintén francia Francois Gabart tartotta, aki a 2012–13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.