A nemek közti egyenlőséget pártolják a súlyemelők

A 2012-es olimpiai második, négyszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok Tatyjana Kasirina, súlyemelés
HOUSTON, TX - NOVEMBER 28: Tatiana Kashirina of Russia competes in the women's +75kg weight class during the 2015 International Weightlifting Federation World Championships at the George R. Brown Convention Center on November 28, 2015 in Houston, Texas. Scott Halleran/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöksége úgy döntött, hogy új női kategóriát vezet be, így - akárcsak a férfiaknál - a gyengébb nem képviselői is nyolc súlycsoportban versenyeznek 2017. január 1. után.

A testület Pekingben tartott ülésén határozott úgy, hogy az eddigi hét közül az alsó hat - 48, 53, 58, 63, 69, 75 kilogrammos - súlycsoport változatlan marad, a plusz 75 kilósoknál azonban a határt feljebb viszik, s a felső két kategória a jövőben a 90 és a plusz 90 kg lesz a felnőtteknél és a junioroknál egyaránt.

"Egy több mint három évtizedes folyamat újabb jelentős állomásához érkeztünk - mondta el Ádámfi Attila, az IWF főigazgatója az MTI-nek Kínából hazatérve. - A női súlyemelés 1983-as elismerése, az 1987-es első női világbajnokság és a 2000-es olimpiai bemutatkozás után jutottunk el oda, hogy a teljes emancipáció jegyében mindkét nemnél azonos számú, vagyis nyolc-nyolc súlycsoport legyen."

A nőké is a sportág Forrás: AFP/2015 Getty Images/Scott Halleran

Hozzáfűzte, hogy a pekingi döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Agenda 2020 elnevezésű reformprogramjában foglalt ajánlásnak is megfelel, amely a nők sportját, a nemek közötti egyenlőséget kiemelten támogatja.