Vágólapra másolva!
Nem titok, hogy a legtöbb sportban hihetetlenül fontos a reflex. Egy kapus pályafutását az határozza meg, mennyi bravúrt tud bemutatni a kötelező elemek mellett. Az amerikaifoci irányítók feladata pedig a lehetőségek felismerése, a gyors döntés meghozatala és a pontos cselekvés. De egy profi kapus, vagy egy magyar válogatott amerikaifoci-irányító jobb ebben?

Hazánk jelenlegi legsikeresebb autóversenyzőjéről, Michelisz Norbertról köztudott, hogy rengeteg dolgozik azért, hogy fejlessze például a reakcióidejét is. A Trash Talkban egyszer már mutatott néhány gyakorlatot arra, milyen feladatokat végez edzőjével.

Nem az autóversenyzők az egyetlenek, akiknél ez kiemelten fontos, hiszen például egy kapus is abból él, ha a jó reflexeinek köszönhetően például ilyen védéseket mutat be, mint itt Manuel Neuer, akit ma a világ legjobb kapusának tartanak.

Nem véletlen, hogy a lehető legkülönfélébb trükköket vetik be a világ legjobb hálóőrei azért, hogy reagálni tudjanak a legkiszámíthatatlanabb helyzetekre, rúgásokra. A teniszlabdás trükköt állítólag ők is alkalmazzák sok más mellett, de Petr Czech például nem rest bevetni edzésen a vizesflakonokat azért, hogy tényleg esélye se legyen kitalálni, hova érkezik a következő labda:

Kemenes Szabolcs a Paksi FC kapusa, 171 NBI-es találkozó van már a háta mögött, és ezek alatt nem ritkán mutatott már be bravúrt. Rendben van tehát a reflexe.

Az amerikaifociban az irányítók esetében játék közben nem mérhető ilyen közvetlenül a reakcióidő, mert nem egy feléjük kiszámíthatatlanul érkező labdát kell elkapni, ellenben pontosan kell végrehajtaniuk egy-egy játékot előre nem látszó játékhelyzetben. Tehát nekik is tudni kell gyorsan és jól reagálni, majd dönteni egy-egy helyzetben. Nem véletlen, hogy az NFL draft combine-ok során a sok-sok megfigyelési szempont között a reakcióidő is ott van az irányítók esetében. A pár hete első diadalát ünneplő magyar amerikaifoci-válogatott irányítója, Bencsics Márk a lengyelek elleni győzelem során három TD-passzt adott, és a mérkőzés legjobb támadójának választották. Ez bizonyítja, hogy ő is jó ebben.

A két sportolót vetélkedő elé állítják a Sport1-en szeptember 29-én 20 órakor kezdőd Trash Talkban. Ezt a tesztet végre kell hajtaniuk majd mindenképpen:

Érdekes lesz, lehet szurkolni. De Kemenes nem véletlenül érkezik az amerikai sportokkal foglalkozó talkshowba, hiszen hatalmas NFL-szurkoló, a Green Bay Packers a kedvence, és csodálja Aaron Rodgerst. A teszt mellett többek között Rodgers játéka is téma, lesz, hiszen egyes szakírók szerint visszaesett a játéka. Bencsics és Kemenes ezt megerősíti vagy megcáfolja, de a műsorvezető Szaniszló Csaba és a szakértők, S. Kovács Ádám és Tőrös Balázs majd eldöntik, hogy egyetértenek-e velük.