Vágólapra másolva!
A MAC Budapest jégkorong- és a Telekom Veszprém kézilabdacsapata, továbbá a Magyar Amerikai Futball Szövetség is a mellrák elleni küzdelem mögé állt.

A tengerentúli amerikaifutball ligában (NFL) évek óta megszokott módon az október a rózsaszín hónap. A magyar Steelers.hu oldal szerkesztői ennek mintájára az egymást követő hatodik évben is meghirdették jótékonysági akciójukat.

A kezdeményezés mögé álló együttesek játékosai számos rózsaszín kiegészítőt viselnek majd, hogy felhívják a nők figyelmét az emlőrák veszélyeire, elősegítsék, hogy minél többen járjanak szűrésre. A szervezők gyűjtést is szerveznek a Magyar Rákellenes Liga számára, az átutalási papíron az NFL szót kell a megjegyzés rovatba írni.

Nagy László és a MAC Budapest két jégkorongozója Forrás: Facebook/MAC Budapest

"A Veszprém már tavaly is az akció mögé állt. Igyekeztünk beszerezni a megfelelő felszereléseket, azaz a rózsaszín zoknit, cipőt és csuklószorítót. Az októberi meccseken rózsaszín lesz a bemelegítő pólónk" - mondta Nagy László, a veszprémiek átlövője, aki szerint a figyelemfelhívást szolgálják, és játékostársaival együtt örülnek, hogy részesei lehetnek az akciónak.

Majoross Gergely, a MAC Budapest vezetőedzője arról beszélt, a sportolóknak megadatik, hogy rájuk többen figyelnek, és ezzel a társadalmi felelősséggel élni kell. Hozzátette, ha csak néhány nőhöz eljut az akció, akkor már megérte.

A rózsaszín szín a lényeg Forrás: Facebook/MAC Budapest

Bálizs Bence, a jégkorongcsapat válogatott kapusa elárulta, hogy édesanyja hat éve ebben a betegségben szenvedett, de legyőzte, így ő a tiszteletét szeretné kifejezni mindazoknak, akik megküzdöttek ezzel a betegséggel. A hálóőr az októberi meccseken rózsaszín bottal véd majd, amelyet a hó végén árverésre bocsátanak, társai pedig rózsaszín szigetelőszalagot ragasztanak majd a botjukra.

"A hoki az amerikaifutballhoz hasonlóan rendkívül férfias sport, így különösen feltűnő lesz a rózsaszínű sportszerek használata" - mondta Bálizs.

Boda Gábor, a MAFSZ elnöke arról számolt be, hogy a szombaton története első győzelmét arató magyar válogatott legközelebb október 29-én lép pályára, és akkor a játékosok sisakján egy matrica jelenik meg a kezdeményezés részeként.

"A sportban is az a legjobb, ha már az ellenfél térfelén megkezdik a csapatok a védekezést. A rák is ilyen, a megelőzés a legfontosabb. Az emlőrák az egyik legkorábban felismerhető daganatos betegség, és korai fázisban biztosan gyógyítható" - mondta a Magyar Rákellenes Liga képviseletében Rozványi Balázs elnökhelyettes.

Az NFL 2009 óta tartja a "pink hónapot", és eddig már több mint 15 millió dollárt gyűjtött a mellrák elleni küzdelemre.