Meghalt Vera Cáslavská

Vera Cáslavská cseh tornász
Vágólapra másolva!
Súlyos betegségben, 74 éves korában elhunyt Vera Cáslavská legendás cseh tornásznő, aki csehszlovák színekben hétszer lett olimpiai bajnok – közölte szerdán a Cseh Olimpiai Bizottság.

Vera Cáslavská több mint egy éve rákbetegségben szenvedett. Tavaly májusban nyolcórás műtétnek vetette alá magát, kemoterápiás kezeléseket kapott. A tornásznő kedden egy prágai kórházban halt meg, ahová az után szállították be, hogy állapota rosszabbodott.

Vera Cáslavská 1964-ben Tokióban és 1968-ban Mexikóvárosban szerzett olimpiai aranyakat. Az ötkarikás elsőségeken túl négy világbajnoki és 11 Európa-bajnoki címet is gyűjtött, és a volt Csehszlovákiában négy alkalommal őt választották meg az év legjobb sportolójává.

Mexikóvárosban Cáslavská az olimpia hőse lett, mert Csehszlovákia 1968. augusztusi megszállása után is nyilvánosan kiállt a Varsói Szerződés hadseregeinek katonai beavatkozása által elfojtott prágai tavasz reformfolyamata mellett. Mexikóból való visszatérése után egyik aranyérmét Alexander Dubcek kommunista pártfőtitkárnak, az akkori reformmozgalom vezetőjének adományozta.

Cáslavskát kizárták a csehszlovák testnevelési szövetségből, egy ideig nyilvánosan nem szerepelhetett, majd edzőként tevékenykedett. Az 1989-es rendszerváltás után először Václav Havel államfő tanácsadója lett, majd a Csehszlovák, illetve a Cseh Olimpiai Bizottság elnökévé választották. Tagja volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is.