Egy hónapon át küzdött a túlélésért egy cseh turista az új-zélandi vadonban

Fiordland National Park. Atmosphere CONTINENT Continental area Dale Dales Dell Dells Earth's crust Ecosystem Ecosystems Fiordland National Park ICE Image and subject Landform Landforms Landmass Landmasses LANDSCAPE Landscapes Localisation Localization Loc
A Fiordland Nemzeti Park: szép, de veszélyes
Vágólapra másolva!
Négy hét után találtak rá a hatóságok Új-Zéland déli szigetének hóborította távoli csücskében egy cseh nőre, aki párjával együtt indult túrázni, de a férfi nem sokkal később meghalt egy balesetben - közölte csütörtökön a helyi rendőrség.

Olaf Jensen rendőrfelügyelő szerint a nőre szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő kunyhóban. A nőt egy helyi kórházba szállították, az állapota nem súlyos, de megviselték a történtek.

Jensen elmondása szerint a fiatal pár július 26-án indult el a 32 kilométeres túrára, amely általában három napot vesz igénybe, ám eltévedtek, mivel a turistajelzéseket betemette a hó. A páros rendesen fel volt szerelkezve egy túrához, de nem azokhoz a környezeti feltételekhez, amelyekkel szembesültek.

A Fiordland Nemzeti Park: szép, de veszélyes Forrás: Biosphoto/© Grant Dixon / Hedgehog House / Minden Pictures / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - Vente interdite p/Grant Dixon / Hedgehog House

Eltévedésük második napján

a férfi leesett egy meredek lejtőn és meghalt.

A nő a következő három éjszakát a fagyban töltötte, majd rátalált az erdőfelügyelet egyik kunyhójára és betört oda. A testhőmérséklete ekkor már alacsony volt, némi fagyást és kisebb sérüléseket is szenvedett.

Ha kell, betörök

A kunyhónál volt tűzifa és a vadőrök feltehetőleg némi élelmiszert is hátrahagytak. A nő valószínűleg egy közelben lévő másik kunyhóba is betört, hogy élelmet szerezzen.

"A tapasztalatai alapján és a lavinaveszély miatt a nő

- mondta Jensen, hozzátéve, hogy a nő egy nagy "h" betűt rajzolt a hóba, hogy jelezze, segítségre van szüksége, ám a szélsőséges körülmények miatt járhatatlanná vált útvonalat elkerülték a túrázók.

A rendőrfelügyelő szerint a cseh konzulátus csak szerdán jelentette a pár eltűnését. A rendőrség megtalálta a turisták autóját a túraútvonal elején és helikoptert küldött a felkutatásukra.
A rendőrség csütörtök délután kezd kutatni a férfi holtteste után.