Aki Rióba jön, nincs biztonságban

Vágólapra másolva!
Hétfőn sztrájkoltak a riói rendőrök, akik többek között azt kifogásolják, hogy nem fizették ki a munkájukat. A város megbízott kormányzója pénzügyi vészhelyzetet hirdetett.
Vágólapra másolva!

"Üdvözlünk a pokolban! A rendőrök és a tűzoltók nem kapnak fizetést, így bárki, aki Rio de Janeiróba jön, nincs biztonságban" - olvasható azon a transzparensen, amelyet tüntető rendőrök mutogattak a riói olimpia városába repülővel érkező embereknek.

Forrás: airstrike/imgur

Mindössze néhány héttel az olimpia kezdete előtt nem rózsás a helyzet. A rendőrségi helikopterekkel nem lehet felszállni, mivel nincs pénz az üzemanyagra, de van olyan, aki arra panaszkodott, hogy tollakra, tisztítószerekre, sőt wc-papírra sincs pénz a munkahelyén.

Francisco Dornelles, Rio de Janeiro állam megbízott kormányzója pénzügyi vészhelyzetet hirdetett erre a hónapra, és felhívta a figyelmet, hogy több pénzt kell a biztonságra költeni, és semmiképp sem szabad erről a területről spórolni.

"Számottevő biztosítás nélkül az emberek hogyan fogják biztonságban érezni magukat? Optimista vagyok a játékokkal kapcsolatban, de a valóságról kell beszélnem. Nagyszerű olimpiát rendezhetünk, ám

- idézte a Guardian Francisco Dornellest.

A környezetszennyezés is meglévő probléma Forrás: AFP/CHRISTOPHE SIMON/Christophe Simon

Márciusban egy rendőrőrs vezetője arról számolt be, hogy nem volt papír a munkahelyén a nyomtatóban ahhoz, hogy egy bűneset riportját kinyomtassa.

A játékokon a tervek szerint 85 ezer rendőr és katona ügyelne a rendre, ami kétszer több, mint ahányan Londonban dolgoztak. Az augusztus 5-21. közötti olimpiára 350-500 ezer látogatót várnak. A 12 millió lakosú Rióban

mindennaposak a lövöldözések,

és drogos bandaháborúk zajlanak felfegyverzett csapatok között.

Az augusztus 5-én kezdődő olimpiának otthont adó Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget, és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányát.