Veszélybe kerülhet az olimpiai járőrözés

Rio, olimpia, biztonság, rendőr, járőr
An anti-terrorism rehearsal is held targeting a possible bomb attack during the Olympic Games at the main bus station in Rio de Janeiro, Brazil on May 12, 2016. Participated in the rehearsal 50 agents, among policemen, firefighters, paramedics and extras who acted on the exercise of identification and deactivation of a bomb left by a suspect in the passengers platform. It is estimated that More than 400,000 tourists from other countries are expected to use the bus terminal during the Olympics. TASSO MARCELO / AFP
Vágólapra másolva!
Az olimpiarendezéssel kapcsolatos komoly problémákra és nehézségekre figyelmeztetett egy interjúban Francisco Dornelles, az augusztusi ötkarikás játékoknak otthont adó Rio de Janeiro kormányzója.
Vágólapra másolva!

A 81 éves politikus a helyi O Globo című lapban elmondta, hogy továbbra is várják azt a 2,9 milliárd realt (247,1 milliárd forintot) a szövetségi kormánytól, ami az államkasszából hiányzik a rendezéshez. Figyelmeztetett, hogy a jelentős összeg magában foglalja például a rendőrök benzinpénzét, ezért veszélybe kerülhet a járőrök hétvégi munkavégzése.

"Számottevő biztosítás nélkül az emberek hogyan fogják biztonságban érezni magukat? Optimista vagyok a játékokkal kapcsolatban, de a valóságról kell beszélnem. Nagyszerű olimpiát rendezhetünk, ám ha néhány fontos lépést nem teszünk meg, nagy hibát követünk el" - mondta Francisco Dornelles.

Antiterrorista gyakorlat Rióban Forrás: AFP/Tasso Marcelo

A kormányzó számára a metróépítés a másik aggasztó kérdés. A tervek szerint új gyorsvasút szállítja a szurkolókat a legfontosabb versenyhelyszínek és a város nyugati területei között. Az ígéretek szerint tavaly év végén át kellett volna adni, de még mindig nincs kész, mert a befejezéshez szükséges megközelítőleg 1 milliárd real összegű kölcsön továbbra sem érkezett meg a szövetségi kormánytól.

"Biztonság és metró nélkül komoly nehézségeink lesznek" - nyilatkozta.

Dornelles felhívta a figyelmet az állami egészségügyi rendszer katasztrofális helyzetére, és rabszolgamunkának nevezte, hogy az állami dolgozók bérét halasztva vagy részletekben fizetik ki.

Az augusztus 5-én kezdődő olimpiának otthont adó Brazíliában hónapok óta súlyos belpolitikai válság dúl a Petrobras állami olajvállalat körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Május közepén ráadásul 180 napra felfüggesztették hivatalából az országot 2011 óta irányító Dilma Rousseff elnököt, akit azzal vádolnak, hogy újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget és vesztegetésekből finanszírozták 2010-es és 2014-es elnökválasztási kampányát.