2024-ről szól az Olimpia Napja

Kammerer Zoltán tér (Oktogon) megállóbanOlimpia napja, A 4-6-os villamos minden megállója egy új nevet is kap június 23-án, egy-egy olimpiai bajnokét. flash mob: Budapest 2024 fiatal sportolói csapatok (pl. vízilabdások, bokszolók, birkózók és vívók) szál
Olimpia napja. A 4-6-os villamos minden megállója egy új nevet is kap június 23-án, egy-egy olimpiai bajnokét. flash mob: Budapest 2024 fiatal sportolói csapatok (pl. vízilabdások, bokszolók, birkózók és vívók) szállnak fel a villamosra. Kammerer Zoltán tér (Oktogon) megállóban.
Vágólapra másolva!
Fénnyel színezték ki a Szabadság-szobrot éjjel, miközben háromezren futottak a rakparton a 2024-es budapesti olimpiáért.

Elképesztő hangulatban futottak át a városon

Ennél nem lehetett volna jobban időzíteni az idei Olimpia Napjának nyitórendezvényét, a fáklyás futás résztvevői egyből a meccs után, euforikus hangulatban fogtak neki a pesti rakpart lezárt szakaszának, hogy elfussanak a Lánchídig és vissza. Kezükben fáklyákat szimbolizáló világító habrudakkal, az egész úton fieszta-hangulatban pontosan 2024 métert futottak, közben láthatták, ahogy a Szabadság-szobor az ötkarika színeiben pompázik.

Ide kattintva éjszakai fényfutást és őrült sportolókat nézhet! Fotó: Mudra László - Origo

A szervezők elismerték, hogy jókor jött az Eb-siker az ügyükhöz, most mindennél könnyebb elképzelni egy budapesti olimpiát: ugyanez az eufória, csak megtöbbszörözve.

Csak az tudja milyen, aki volt már kint

Kovács Ágnes olimpiai bajnok – aki a pálya mellől bíztatta a futókat - azt mondta: csak az tudja milyen élmény egy olimpia, aki járt már – akár résztvevőként akár nézőként - ötkarikás játékokon. És minden magyar olimpikonnak át kellene élnie, milyen ha az egész Magyarország a szeme előtt szurkol neki.

Sokan kint vannak, és az egész ország focilázban ég. És biztos vagyok benne, hogy a riói játékok idején mindenki olimpiai lázban ég majd. De ha ez egyszer itthon lenne, akkor ez, ami most itt van, meghatványozódna, mondta az olimpiai bajnok.

A Nemzeti Olimpiai Bizottságot 1894. június 23-án alapították Párizsban, ekkor indult útjára a modernkori olimpiai mozgalom. Ezen a napon sportesemények sokaságát rendezik szerte a világban. Dr. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint az emberi lét alapvető tényezője a sport, a fizikai aktivitás. Az olimpiai játékok és az Olimpia Napja is összehozza az embereket, és lehetőséget teremt az olimpiai értékek promótálására.

Mellette és ellene is érvelnek

A budapesti olimpia ötlete heves vitákat váltott ki a hazai közéletben, főként a megvalósíthatóságát és a szükségességét vitatták a terv ellenzői. Dr. András Krisztina, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője szerint az olimpiára úgy kell gondolni, mint egy nemzetfejlesztési tervre.

Ebbe az országba 2020-ig, a következő programozási ciklusig még egészen komoly összegek érkezhetnek az Európai Unióból. Azt pedig úgy lehet jól elkölteni, hogyha az a nemzet jövőképességét szolgálja.

A sportközgazdász elmondta: egy olimpiának hatása van a rendező ország életére, nagyon különféle embereket lehet egy szintre emelni. Jó arra, hogy egy olyan örökséget adjon, ami utána egy országot szolgál. Annak társadalmát és gazdasági érdekét. A kiindulásnál pontos helyzetfelismerés kell, nem csak a sportlétesítmények területén, hanem turisztikai, közlekedési és infrastrukturális értelemben is. Ha egy város elnyerte a rendezési jogot, onnantól van hét éve, amit nagyon okosan kell kihasználni, mondta az egyetemi docens.

Olimpiai futás Fotó: Mudra László - Origo

Egyre több a támogató

Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője szerint egyre többen és többen támogatják a magyar kandidálást. Az, hogy az éjszakai futásra rekordidő alatt betelt a regisztráció és, hogy mindenki el is jött - jó jel, hozzátette: a látványos fáklyás futás, a Szabadság-szobor fényfestése és az összes program egyfajta tiszteletadás az olimpiai bajnokok, olimpikonok és élsportolók felé.

Olimpia napja. A 4-6-os villamos minden megállója egy új nevet is kap június 23-án, egy-egy olimpiai bajnokét. flash mob: Budapest 2024 fiatal sportolói csapatok (pl. vízilabdások, bokszolók, birkózók és vívók) szállnak fel a villamosra. Fotó: Hirling Bálint - Origo

Csütörtökön, az Olimpia napján reggel 8kor megszállták az Oktogont sportszeres fiatalok, villámcsődületet tartottak csúcsidőben a 4-6-os villamosok megállóiban, a sínek között birkózók, vívók, kajakosok - hajóval - haszálták ki a piros lámpát, a reggeli csúcsforgalomban a járőkelők csak kapkodták a fejüket, ritkán látni hófehér fürdőköpenyben pólósokat a körúton.

Következő megálló: Kammerer Zoltán tér

Olimpia napja. A 4-6-os villamos minden megállója egy új nevet is kap június 23-án, egy-egy olimpiai bajnokét. flash mob: Budapest 2024 fiatal sportolói csapatok (pl. vízilabdások, bokszolók, birkózók és vívók) szállnak fel a villamosra. Fotó: Hirling Bálint - Origo


A 4-6-os villamosok több megállóját átnevezték erre a napra, az Oktogont éppen Kammerer Zoltán térnek, a háromszoros olimpiai bajnok szerint ez hatalmas megtiszteltetés, bár elárulta: ritkán közlekedik villamossal, de ma mindenképp, elvégre az ő nevét viseli a megálló.

mondja Kammerer, de nem tud észrevétlen maradni, viszont mindenkivel közvetlen, közös fotók készülnek, aki kérdez tőle, annak válaszol. Gyerekeket fejleszt és tanít saját iskolájában és nem érzi még az élsport végét, két évig még mindenképpen versenyben marad. És esélyesnek tartja Budapestet a 2024-es olimpia megrendezésére. Több tömegközlekedési csomópontban lehetett látni bajnokokat a fővárosban, Berki Krisztián a Móricz Zsigmond körtéren kapott megállót. Aki pedig lemaradt a Szabadság-szobor különleges kivilágításáról naplemente után megnézheti, csütörtök este is az ötkarika jellegzetes színeiben találja a Gellért-hegy tetején.