Vágólapra másolva!
Minden magyar olimpikon, mielőtt kiutazna Rióba, legalább háromszor átesik doppingellenőrzésen a Magyar Olimpiai Bizottság és a magyar állam közös döntése értelmében - jelentette ki Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A nemzeti doppingellenes szervezet feladatait ellátó MACS irányítója hangoztatta, hogy - akárcsak négy éve, a londoni nyári játékok előtt - ezúttal is cél az olimpiai szereplésre esélyes valamennyi sportoló ellenőrzése a nemzetközi elvárásoknak megfelelően.

"Idén állami megrendelésben 1500 mintavételre kerül sor" - közölte, hozzáfűzve, hogy a minták elemzése Ausztriában, a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség által elfogadott seibersdorfi laborban zajlik, amely Európa egyik legjobb akkreditált intézménye.

Nem úszhatja meg senki Forrás: RIA NovostiPavel Lisitsyn

"Brazíliában - a közelgő olimpiára tekintettel - a határidő lejárta előtt néhány órával az államelnök asszony aláírta a hiányzó, WADA által megkövetelt rendeleteket, de mivel még a parlamentnek is el kell fogadnia azokat, a WADA százhúsz nap türelmi időt biztosított a hivatalos lépések lebonyolítására. Ha ezen idő alatt nem történik meg a szükséges törvény elfogadása,

Brazíliát visszaminősíthetik a "non-compliant", vagyis a nem megfelelő országok közé,

ami azt jelenti, hogy a riói labor nem működhet az olimpia alatt" - mondta.