Sztáratléták hagyják ki az olimpiát a Zika-vírus miatt

Stanley Biwott, Mo Farah, futás, atlétika, félmaraton
UNITED KINGDOM, South Shields : Britain's Mo Farah (R) wins the men's elite race, ahead of second place finisher Kenyan Stanley Biwott (L), in the Great North Run half-marathon in South Shields, north east England on September 13, 2015. The Great North Run is Britain's largest running event with more than 50,000 participants set to cover the 13.1 miles from Newcastle to South Shields. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
A Brazíliában és Dél-Amerikában terjedő Zika-vírus miatt távol maradhatnak az augusztusi, riói játékoktól a kenyai sportolók.

Erről az ország olimpiai bizottságának elnöke beszélt kedden. Kipchoge Keino a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: "Természetesen nem küldünk oda kenyaiakat, ha járvány lesz a Zika-vírusból."

A kelet-afrikai ország sportolói elsősorban közép- és hosszútávfutásban tartoznak a világ élvonalához, olyannyira, hogy

a tavalyi atlétikai világbajnokságon Kenya végzett az éremtáblázat élén.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A Mo Farah-val versenyző Stanley Biwott sem lesz ott Rióban Forrás: AFP/Oli Scarff

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó mikrokefáliás, kóros kisfejűséggel járó elváltozások hátterében. A riói szervezők ugyanakkor két hete jelezték: mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.