Vágólapra másolva!
A thai boksz mellett a cheerleading is ideiglenes olimpiai elismerést kapott, így előfordulhat, hogy a budapesti olimpián pomponlányok is olimpikonként vesznek részt a játékokon.

A NOB Végrehajtó Bizottsága ideiglenes olimpiai olimpiai sportként ismerte el a thai bokszot és a cheerleadinget. Ez azt jelenti, hogy ha a következő olimpiai ciklusban a két sportág megfelel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szigorú előírásainak, akkor 2024-ben teljes jogú sportként lehetnek ott a játékokon.

A cheerleading akrobatikus ágát érte a megtiszteltetés, ebben 20-25 fős csapatok versenyeznek, amelyben férfiak és nők együtt szerepelnek - írja az NSO.

A Washington Redskins cheerleaderei Forrás: Facebook/Washington Redskins Cheerleaders

A magyar csapat volt már Eb-győztes a sportágban, idén először világbajnokságon is részt vettek, és ha valóban olimpiai sport lesz belőle, valószínűleg hamarosan megalakul a magyar szövetség is.

UPDATE: A Magyar Cheer Szövetség Versenyszervező Bizottságának vezetője, Árgyelán Dominika hívta fel a figyelmünket arra a tévedésre, hogy már létezik a Magyar Cheerleading Szabadidősport Szövetség. A hibáért elnézést kérünk.

Repüléshez nem kell pompon

A muay thainak nem kell olyan előítéletekkel szembenéznie, mint a cheerleadingnek, 135 országos szövetség égisze alatt 400 ezer igazolt sportoló űzi a thai bokszot. Ha a két sportágat végleges taggá választják, 37-re nő az olimpiai sportok száma.