Vágólapra másolva!
Története során harmadszor nyerte meg az NFL nagydöntőjét, a Super Bowlt a Denver Broncos, miután az 50. fináléban 24-10-re győzött az alapszakaszgyőztes Carolina Panthers ellen.

NFL, 50. Super Bowl:
Denver Broncos - Carolina Panthers 24-10 - a döntő percről percre

Az alapszakaszban a Nemzeti főcsoportot a Carolina Panthers, az Amerikai főcsoportot a Denver Broncos nyerte meg, vagyis a két első kiemelt vívta a jubileumi, 50. Super Bowlt. Az amerikai himnuszt a vörös kosztümben fellépő Lady Gaga énekelte el a döntő előtt, majd jöhetett a meccs, amelyet a McManus által 34 yardról berúgott mezőnygóllal indított a Denver.

Lady Gaga énekelte a himnuszt a döntő előtt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Maddie Meyer

A döntő első nagy fordulata a Carolina második támadásánál jött,

a bírók előbb elvettek egy érvényesnek tűnő elkapást a csapattól, amely így a saját célterülete közeléből folytathatta, ám Miller kiverte az alapszakasz legjobbjának választott Panthers-irányító, Newton kezéből a labdát, amire Malik Jackson vetődött rá, így a Denver a touchdownnal 10-0-ra elhúzott.

Egyelőre a 2011-es 1/2-es jobb az 1/1-esnél.

Közzétette: Fűzővel kifelé! – 2016. február 7.

A Carolina az első negyedben nem találta a liga egyik legjobbjának számító denveri védelem ellenszerét, aztán a második felvonás elején Stewart egy nagy repülés után szerzett touchdownt, és ezzel visszajött a meccsbe a Panthers.

Stewart TD-je a meccs egyik leglátványosabb jelenete volt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Al Bello

A Denver azonban válaszolni tudott, egy punt után Norwood 61 yardos visszahordást mutatott be, amely Super Bowl-rekordnak számít, és bár Manningék a kedvező helyzet ellenére nem tudták bejuttatni a labdát a célterületre, McManus 33 yardról belőtte a mezőnygólkísérletet.

A Denver ezt követően nagyon jó helyen, a félpályánál szerzett labdát, amikor Tolbert kezéből sikerült kiütni, de aztán Manning is rontott, Ealy lehalászta a passzát, ami azt jelentette, hogy a legendás irányítónak a negyedik Super Bowlján is lett eladott labdája. A Carolina nem tudott élni a sansszal, így 13-7-es Broncos-vezetéssek zárult az első félidő.

Nincs Super Bowl Peyton Manning interception nélkül

Közzétette: Fűzővel kifelé! – 2016. február 7.

A szünetben a Coldplay mellett Bruno Mars

és Beyoncé

szórakoztatta a nézőket, láttunk már ennél látványosabb show-t is Super Bowlon, de a hangulatot azért sikerült felpörgetni.

A rúgó is hibázott

A második félidő első támadásánál a Carolina mezőnygólt szerezhetett volna, Gano azonban 44 yardról kapufát rúgott. A másik oldalon McManus 30 yardról pontosan tette a dolgát, így már 16-7-re vezetett a Denver, amely ráadásul növelhette volna az előnyét, amikor Newton eladta a labdát, de a támadósora gyengén muzsikált a Broncosnak.

Newton hiába lett az alapszakasz legjobbja, a döntőn halovány volt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ezra Shaw

Igaz, a Carolina sem hozta a szezon korábbi részében mutatott formáját, Newton magabiztossága elillant, a társak pedig többször is elejtették a labdát fontos helyzetekben.

A negyedik negyedből tíz perc volt hátra, amikor Gano egy 39 yardos mezőnygóllal 16-10-re kozmetikázta az állást, de a nagy izgalmak végül elmaradtak. A főcsoportdöntőben Tom Bradyt is végig nyomás alatt tartó denveri védelem Newtont is megroppantotta, és amikor Miller szerelése után Ward rávetődött a labdára, érezhető volt, innen már nem lesz visszaút.

Von Miller MVP!

Közzétette: Fűzővel kifelé! – 2016. február 7.

CJ Anderson kétyardos futása után a Denver még a kétpontos kísérletet is megcsinálta, 24-10-ről pedig talán akkor sem jött volna vissza a Carolina, ha nem csak 3 perc van hátra. Pedig a Panthers a futott és a passzolt yardokban is lenyomta ellenfelét, de a 4 labdavesztést, illetve Newton visszafogott játékát nem bírta el.

A denveriek harmadszor ünnepelhettek Forrás: AFP/2016 Getty Images/Al Bello

A Broncos így 1997 és 1998 után harmadszor lett az NFL bajnoka, a döntő legjobbjának pedig a linebacker Millert választották. A meccs utáni interjúban Manning nem jelentette be a visszavonulását, de nagyon valószínű, hogy utoljára láttuk őt játszani.