Vágólapra másolva!
Debrecenben felavatták az egyetem sporttudományi oktatóközpontját, a komplexum 1,8 milliárd forint európai uniós támogatással valósult meg.

A sportcentrum átadását megelőzően az épület előtt leleplezték Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat januárban elhunyt hátvédjének az egész alakos bronzszobrát.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora elmondta: a szobor az idős Buzánszky Jenőt ábrázolja, az elmúlt tíz évet szimbolizálja, amit a neves labdarúgó a Debreceni Egyetemmel töltött. Felidézte: Buzánszky Jenő évente 3-4 alkalommal tartott előadásokat az egyetemen.

Buzánszky Jenő, a nemzet sportolója, az Aranycsapat januárban elhunyt hátvédjének bronzszobra Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


Juha Richárd egészalakos szobrával a 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, a Debreceni Egyetem utazó sportnagykövete és a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa névadója előtt tiszteleg az intézmény.

A Buzánszky-szobor leleplezését és megkoszorúzását követően ünnepélyesen átadták a sporttudományi oktatást és kutatást, valamint az egyetemi verseny- és szabadidősportot is kiszolgáló oktatóközpontot.

Hat hónap alatt épült fel

Az új sporttudományi központ háromszintes épülete hat hónap alatt készült el. Az épületben 1166 négyzetméteres játékterű csarnok, 679 négyzetméteres szertorna és torna edzőterem, egy kisebb edzőterem és a kiszolgáló helyiségek kaptak helyet.

Az új sportközpont külső nézeti látványterve Forrás: Origo


A küzdőtéren a kosárlabda, a röplabda, a kézilabda, a futsal és a teniszpályák vonalazását is felfestették, de a tornászok sporteszközeit is rögzítni lehet. Az oktatóközpontban a szurkolókat négyszáz férőhelyes lelátó várja.