Takonykór fenyegeti a riói olimpiát

Brazília, Rio, olimpia, lóbetegség, takonykór
BRAZIL, ESTEIO : A sanitary inspection team checks a horse for the possible presence of glanders -- a deadly, highly contagious horse disease that can also infect humans -- upon its arrival at the 38th edition of Expointer, the largest agricultural fair in Latin America, in Esteio, southern Brazil, on August 24, 2015. There is alarm in the equestrian community over the appearance of the rare bacterial disease in Brazil, which will host the Olympic Games next year. AFP PHOTO / JEFFERSON BERNARDES
Vágólapra másolva!
A Brazil Lovassport Szövetség vezetője szerint könnyen elképzelhető, hogy a riói olimpia versenyeit Brazílián kívül kell megrendezni.

A dél-amerikai országba jelenleg csak szigorú szabályok betartásával lehet lovakat be- és onnan kivinni. Brazíliában ugyanis több, a lovakra veszélyes járvány van jelenleg is. Ilyen a takonykór, amely a lovakra halálos veszélyt jelentő bakteriális fertőzés, s melyet több állatnál is diagnosztizáltak.

Luiz Roberto Giugni, a szövetség vezetője keményen bírálta a brazil mezőgazdasági minisztériumot, amiért késlekedik annak az igazolásnak a kiadásával, mely lehetővé tenné, hogy az Európából, az Egyesült Államokból és a Kanadából beszállított lovakat az olimpia után kiengedjék majd az országból.

Egy halálos, erősen fertőző betegség, a takonykór ütötte fel a fejét Brazíliában Forrás: AFP/Jefferson Bernardes

A sportvezető egy Sao Pauló-i rendezvényen annak a véleményének adott hangot, hogy ha a minisztérium a hónap végéig nem teszi meg a szükséges lépéseket, komolyan megnő az esélye annak, hogy a lovas számokat Brazílián kívül kell megrendezni.

Megismétlődhet 1956

Hasonló esetre már volt példa 1956-ban is, amikor a szigorú állatkarantén-törvény értelmében a lóversenyeket nem rendezhették Ausztráliában, ugyanis törvény mondja ki, hogy egy ló csak azután léphet a kontinensre, ha előtte hat hónapot töltött vesztegzár alatt Nagy-Britanniában, Írországban vagy Új-Zélandon.

A lovas versenyeket 1956 nyarán Stockholmban rendezték Forrás: Wikipedia

Az ausztrálok az olimpia miatt sem tettek kivételt, így a lovasversenyeknek más helyszínt kellett keresni, a beugró egy nem éppen közeli város, Stockholm lett, ahol a melbourne-i játékok előtt öt hónappal, június 11-17-e között rendezték a hat versenyszámot.