Az olimpia alatt is mély recesszióban marad a brazil gazdaság

Rio de Janeiro, olimpia
BRAZIL, Rio de Janeiro : Handout aerial picture released by Rio de Janeiro's municipality press office showing the construction site of the Tennis Centre for the Rio 2016 Olympic Games, in Rio de Janeiro, Brazil, on September 16, 2015.
Vágólapra másolva!
A jövő évi riói olimpia szervezői a Brazíliát sújtó mély gazdasági recesszió miatt úgy döntöttek, csökkentik a játékok költségvetését. A szervezők a nyitó- és záróünnepségre fordított kiadásokat, a nyomtatott anyagok, valamint a több tucat tesztversenyeken részt vevő alkalmazottak számát csökkentik.

Sidney Levy, a szervezőbizottság vezérigazgatója elmondta: nagyon szigorú költségvetésről van szó, azonban a nélkülözhetetlen dolgokban nem kötnek kompromisszumot.

A szervezőbizottság költségvetése 7,4 milliárd reál (525 milliárd forint) marad, ami a játékok lebonyolítását fedezi, nem foglalja magában a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket, csarnokok, autópályák építését.

Bevétel a jegyeladásokból, helyi szponzoroktól, ajándéktárgyak és közvetítési jogok értékesítéséből származik, míg a legnagyobb hozzájárulást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság adja.

A költségvetése 525 milliárd forintnyi marad, de nem foglalja magába a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket Forrás: AFP

A brazil nemzeti valuta, a reál tavaly óta 70 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, az országban 10 százalékos az infláció. Elemzők várakozása szerint a gazdaság a játékok alatt is mély recesszióban marad, valamint többen felelősségre akarják vonni Dilma Rousseffet, Brazília elnökét egyebek mellett egy kétmilliárd dolláros vesztegetési botránnyal összefüggésben, ami a Petrobras állami olajcéget is érintette.

További problémát jelent, hogy a vitorlázás, evezés, kajak-kenu, triatlon és a nyíltvízi úszás versenyek helyszínéül szolgáló vizek vírussal és baktériumokkal erősen szennyezettek, egyelőre csak szükségmegoldások születtek a helyzet kezelésére. A szervezők szerint a sportolók nincsenek veszélynek kitéve - bár erről Erik Heil német vitorlázó biztosan másképpen vélekedne, őt ugyanis egy helyi tesztverseny után súlyos fertőzésekkel kellett kórházba vinni.