Visszavonult a dzsudósport legendája

Nomura Tadahiro, cselgáncs, dzsúdó
GREECE, Athens : Japan's Tadahiro Nomura celebrates after the final of the men under 60 kg preliminaries, 14 August 2004 at the Ana Liosia Olympic Hall in Athens, during the Judo competition at the 2004 Olympic Games. Japan's Tadahiro Nomura captured a third straight Olympic Games gold medal on Saturday when he narrowly outpointed Georgian Nestor Khergiani in the men's under-60kg bantamweight final. AFP PHOTO FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Szakított a versenysporttal Nomura Tadahiro háromszoros olimpiai bajnok japán cselgáncsozó.

A sportág 40 éves legendás alakja először az 1996-os atlantai játékokon bizonyult a legjobbnak a 60 kilósok között, majd 2000-ben Sydneyben és 2004-ben Athénban is győzött. Ő az egyetlen japán sportoló, aki egyéni számban sorozatban háromszor végzett az élen olimpián. Emellett 1997-ben világbajnok volt Párizsban.

Elhatározását a hétvégi japán bajnokság után jelentette be, melyen a harmadik fordulóban vereséget szenvedett. Indoklásként szervezetének teherbíró képességéről, fizikai korlátairól, illetve sorozatos sérüléseiről beszélt.

Nomura Tadahiro a 2004-es athéni győzelmét ünnepli Forrás: AFP/Franck Fife

Saját magát úgy jellemezte a sajtótájékoztatón, hogy olyan cselgáncsozó, aki nem tudja, mikor kell abbahagyni. Ugyanakkor jelezte, hogy az utóbbi időben rendszeresen fájdalomcsillapítókat szedett.

"Már a húszas éveim közepétől-végétől foglalkoztatott a visszavonulás gondolata, de idén áprilisban jutottam el odáig, hogy ez lehet az utolsó évem" - mondta.