Vágólapra másolva!
Spiriev Attila szakmai igazgató elégedett a magyar csapat szereplésével a vasárnap zárult pekingi világbajnokságon, melynek pontversenyében Magyarország a 24. helyet szerezte meg a 207 ország közül.

"A látottak mellett a számok is alátámasztják az örömünket. A 24. hely a pontversenyben óriási teljesítmény, az pedig 2003 óta nem fordult elő, hogy három magyar versenyző az első hatban zárjon" - nyilatkozott hétfőn az MTI-nek Spiriev, hozzátéve, hogy

az európai nemzetek között a 12. lett a válogatott, s többek között olyan országok küldöttségei végeztek mögötte, mint a spanyol, az olasz, a görög, vagy a svájci

A szakmai igazgató azért is tartja sokra az eredményeket, mert meglátása szerint egyre "mélyül és szélesedik az atlétika", egyre nagyobb a konkurencia, ráadásul azzal, hogy a vb-címvédők mellett a Gyémánt Liga-sorozat győztesei is szabadkártyát kapnak, egy országból akár négyen indulhatnak egy-egy számban.

Nem kell fanyalogni Pars 4. helye miatt

A személyekre lebontott értékelését Pars Krisztiánnal kezdte a szakember, kiemelve, hogy az olimpiai bajnok szombathelyi kalapácsvető az elmúlt évkben elkényeztette a sportbarátokat, s talán ezért fanyaloghatnak többen negyedik helye miatt.

A magyarok eredményei a vébén

férfiak:
Pars Krisztián, kalapács - 4. (77,32 m)
Hudi Ákos, kalapács - 27. (71,15 m)
Pásztor Bence, kalapács - 28. (71,14 m)
Baji Balázs, 110 m gát - 19. (13.51 mp - az elődöntőben)
Kővágó Zoltán, diszkosz - 18. (61,37 m)
nők:
Márton Anita, súly - 4. (19,48 m - országos csúcs)
Zsivóczky-Farkas Györgyi, hétpróba 6. (6389 pont)
Krizsán Xénia, hétpróba 9. (6322 pont)
Gyurátz Réka, kalapács - 19. (68,26 m)
Orbán Éva, kalapács - 28. (64,57 m)
Madarász Viktória, 20 km gyaloglás - 15. (1.32:01 ó)
Szabó Barbara, magas - 26. (1,80 m)

"Én azt hiszem, kicsit az látszott rajta, hogy belefáradt a rengeteg kínlódásba, a folyamatos fájdalmakba. Persze még így is majdnem összejött a vb-dobogó, csak az utolsó sorozatban csúszott le onnan" - mondta a kétszeres Eb-győztesről Spiriev Attila, aki reményét fejezte ki, hogy Pars derékfájdalmait nem gerincsérv okozza. A kiváló dobó az MR-vizsgálaton péteken esik majd át, s az azt követő napokban derül ki, hogy mi okozza a problémát.

A negyedik hely azért csalódás Forrás: MTI/EPA/Diego Azubel

A csapat másik negyedikjének, a súlylökő Márton Anitának a produkcióját szenzációsnak értékelte a szakmai igazgató, kiemelve, hogy a dobók között még mindig fiatalnak számító sportoló sikereiben óriási szerepe van edzőjének, Eperjesi Lászlónak.

"Anita átlagai évről évre javulnak, az pedig lenyűgöző, hogy a világversenyeken rendre a legjobbját nyújtja. Az 19,48 méteres országos csúcsa egészen extra - beszélt a Békéscsaba súlylökőjéről. - Látva a mostani produkcióját felmerül, hogy néhány éven belül a 20 méteres álomhatárt is elérheti, de most az a legfontosabb, hogy stabilizálja helyét a világ legjobb nyolc súlylökője között."

Hétpróbában lenyűgözőek voltunk

Márton Anitához hasonlóan a hétpróbázó Zsivóczky-Farkas Györgyi és Krizsán Xénia szereplését is lenyűgözőnek nevezte a szakmai munka vezetője. Pekingben előbbi nagy egyéni csúccsal lett hatodik, utóbbi pedig junior országos rekorddal kilencedik.

"Györgyi hihetetlen küzdő. Az a munka és alázat, amit ő beletesz, s az, ahogy a sérülésekkel is megküzd, példaértékű. Xénia rekordja pedig azért is fantasztikus, mert a júliusi U23-as Eb volt a főverseny a számára, amit meg is nyert 6300 pont feletti teljesítménnyel, márpedig a hétpróbát nagyon nehéz ilyen rövid időn belül kétszer csúcsformában teljesíteni" - méltatta a többpróbázókat Spiriev Attila, aki azt is elárulta, hogy k

ét évvel ezelőtt volt egy beszélgetése Zsivóczky-Farkas Györgyivel, s akkor ő azt mondta a sportolónak, hogy a riói olimpián az első nyolcban számol vele, ám egy évvel korábban beért a legjobbak közé.

Zsivóczky-Farkas Györgyi Forrás: Origo

A szakmai igazgató külön kiemelte a 15. helyen végzett gyalogló, Madarász Viktória és a fiatal kalapácsvető, Gyurátz Réka teljesítményét. Madarász a nem éppen ideális időjárási viszonyok ellenére is közel volt egyéni legjobbjához, s jelezte, látni kell, hogy folyamatosan fejlődik. A mindössze 19 éves Gyurátz ugyan nem jutott döntőbe, ám 68,26 méteres eredménye dicséretes, és Spiriev külön örül annak, hogy az elrontott junior Eb után bizonyította, hogy az csak egy kisiklás volt.

Voltak azért csalódások is

A csalódásokból kevesebb jutott, azt azonban Spiriev Attila is elismerte, hogy Kővágó Zoltán, Szabó Barbara és Orbán Éva is elmaradt a várakozásoktól. "A 36 éves Kővágó Zoli esetében talán furcsának tűnhet, de szerintem még midig érezni rajta a versenyhiányt, a kihagyott három évet. Persze az tény, hogy a délelőtti selejtezőkkel problémái voltak régen is, ám azért a komoly sikerek sem maradtak el. Mindenesetre dolgozni fogunk azon, hogy változtatni tudjunk ezen, ő mindenre nyitott a megoldás érdekében, s remélem, hogy a jövő évi nagy versenyeken, az Európa-bajnokságon és az olimpián nem lesz gond" - mondta a 2004-es olimpia másodikjáról a szakember, aki azt is megemlítette, hogy a pekingi szereplés azért is fájó, mert a kiváló diszkoszvető kiváló erőben, jó formában volt.

Kővágó Zoltánon érződött a versenyhiány Forrás: MTI/AP/Li Dzsin Man

A magasugró Szabó Barbarával kapcsolatban Spiriev nem azt fájlalja elsősorban, hogy nem került döntőbe, hanem az elért 1,80 méteres eredményét kevesli. "Valljuk be, ez telített betli volt. Úgy, hogy a vb előtt remekül ugrott, 1,94-re javította egyéni csúcsát, s még az ob-n is 1,92-vel nyert könnyedén" - nyilatkozott az ugróról Spiriev Attila, aki szerint ugyanakkor nem is Szabó, hanem a kalapácsvető Orbán Éva okozta a legnagyobb csalódást a magyar csapatból.