Túl gyors, hogy igaz legyen

Dafne Schippers, atlétika
CHINA, BEIJING : Netherlands' Dafne Schippers celebrates winning the final of the women's 200 metres athletics event at the 2015 IAAF World Championships at the "Bird's Nest" National Stadium in Beijing on August 28, 2015. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Jóformán nem is örülhetett még önfeledten a pekingi világbajnokságon megszerzett két érmének Dafne Schippers, a hollandok világ- és Európa-bajnok sprintere, az atlétát máris doppingolással gyanúsították.

A 23 éves sportoló előbb hétfőn nyert ezüstérmet 100 méteren úgy, hogy 10.81 másodperces idejéhez hasonlót közel húsz éve nem futott nyugat-európai, fehérbőrű sportoló, majd pénteken, 200 méteren 21.63 másodperccel, minden idők negyedik legjobb idejével világbajnok lett.

Az Algemeen Dagblad egy pekingi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a német újságírók lökdösődve biztatták egymást, hogy valaki tegye fel a doppinggal kapcsolatos kérdését a csinos atlétanőnek.

Miért ne lehetne valakinek tehetsége? Az ilyen sztorik nagyon fel tudnak idegesíteni" - mondta akkor Schippers.

Dafne Schippers Forrás: AFP/Olivier Morin

A pénteki győzelme után ismét előkerült a téma a sajtótájékoztatón, de ismét visszautasított minden vádaskodást. "Tudom, hogy tiszta vagyok. Nagyon sokat dolgoztam ezekért a sikerekét. Minden doppingellenőrzésen részt veszek, ennél többet nem szeretnék erről mondani."

Túl sok doppingügy

A Rheinische Post ennél is egyértelműbben fogalmazott, a lap szerint a doppingtéma azért kerülhet elő,

mert az utóbbi években szinte az összes, vb-dobogóra felálló fehérbőrű, európai futóról bebizonyosodott, hogy tiltott szerekkel élt.

Ilyen volt a keletnémetek két világbajnoka, Marlies Göhr (1983) és Silke Gladisch (1987), később a szintén német Katrin Krabbe (1991), az ukrán Zsanna Pintusevics-Block, lánynevén Tarnopolszkaja (1997) vagy a görög Ekaterini Tanu (2001, ezüstérem), aki Kosztasz Kenterisszel együtt nem jelent meg egy doppingellenőrzésen az athéni olimpia előtt.

200-on óriási hajrával nyert Forrás: AFP/Johannes Eisele

Gyorsaság = bizalmatlanság

Miután Schippers pénteken gyorsabban futott, mint az egykori keletnémet sztárok, Gladisch, Marita Koch vagy Heike Drechsler, a német sajtó máris vad spekulációba kezdett.

- nyilatkozta Schippers, akinek valóban meg kell küzdenie a problémával.

Ugyanis minél gyorsabban fut, annál bizalmatlanak lesznek vele szemben.