Azt hitte, az atléták nem doppingolnak? Akkor lepődjön meg!

dopping
SWITZERLAND, Epalinges : TO WITH AFP STORY IN FRENCH BY STEPHANIE PERTUISET---A blood sample is removed from sealed container used for secure transportation at the Swiss Laboratory for Doping Analysis in Epalinges near Lausanne on February 25, 2009. The International Cycling Union (UCI) promised weeks ago the first sanctions related to the biological passport but to want to make its new anti doping weapon 100 per cent reliable before the Court of Arbitration for Sport (CAS). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A Sunday Times nevű lap és a német közszolgálati csatorna, az ARD olyan adatokhoz jutott hozzá, amelyek alapján elmondható, hogy több atléta is következmény nélkül doppingolt a legnagyobb világversenyeken.

A kiszivárogtatott adatok 5000 atlétától levett összesen 12 ezer vérminta eredményeit tartalmazzák, és meglehetősen súlyos dolgok kerültek napvilágra. Az adatok alapján 2001 és 2012 között az olimpiákon és vébéken szerzett érmek egyharmadát olyan atléták szerezték, akik gyanús vértesztet produkáltak, de közülük senkit nem fosztottak meg az éremtől.

Az is kiderült, hogy 800 atléta vértesztje hozott olyan eredményt, amely alapján nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy tiltott szereket használtak.

Bolt és Farah tiszta

A legutóbbi olimpián, Londonban tíz érmet nyertek olyan versenyzők, akik a mostani adatok alapján doppingolhattak. Volt olyan döntő, amelyben mind a három dobogós gyanús vértesztet produkált. Az olimpia két nagy sztárja, a jamaicai sprinter, Usain Bolt, valamint az angol hosszútávfutó, Mo Farah nem produkált abnormális értéket.

A vértesztek nem hazudnak, csak éppen nem mindegy, hogy az eredményeket elhallgatják-e Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Oroszország számít doppingban az igazi nagyhatalomnak, az atlétikában begyűjtött érmet 80 százalékát nyerték gyanús doppingteszttel bíró versenyzők. Akik doppingolásra adják a fejüket, azok a mostani eredmények alapján vérátömlesztéssel vagy EPO-val turbózták fel a teljesítményüket, az illetékesek szerint a tesztelt sportolók "riasztó és abnormális" értékeket produkáltak.

A vébé előtt robbant a bomba

A doppingszakértőnek számító Michael Ashenden azt nyilatkozta, hogy a mostani adatok azt mutatják, hogy az atlétika olyan rossz helyzetben van, mint amiben a kerékpár volt a Lance Armstrong-érában. A botrány nagyon nem jött jól az atlétikának, közeleg ugyanis a pekingi világbajnokság, és nehéz lesz ezek után elkerülni, hogy a győztesekre ne vetüljön rá a gyanú árnyéka.