Szenny, szemét, pusztulás Rióban

Rio de Janeiro, 2015. július 30.
2015. június 1-jén készült kép a Rio de Janeiró-i Guanabara-öböl szeméttel teli partjáról. Fernando Spilki, a Feevale Egyetem környezetvédelmi tanulmányi programjának vezetője által végzett vízvizsgálat krónikusan magas, e
Rio de Janeiro, 2015. július 30. 2015. június 1-jén készült kép a Rio de Janeiró-i Guanabara-öböl szeméttel teli partjáról. Fernando Spilki, a Feevale Egyetem környezetvédelmi tanulmányi programjának vezetője által végzett vízvizsgálat krónikusan magas, emberi szennyvízből származó vírus- és baktériumszintet mutatott ki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia helyszínéül szolgáló vizekben. Rio hosszú időre visszanyúló szennyvízproblémája súlyosbodott az elmúlt évtizedben a lakosság, s különösen a várost övező hatalmas nyomornegyedekben élők számának gyarapodása miatt. Bár nemzetközi intézmények több száz millió dollárt adományoztak Brazíliának a gond megoldására, a csatornavíz túlnyomó részét szabadtéri árkokon keresztül olyan patakokba és folyókba eresztik, amelyek az olimpia helyszínéül szolgáló vizeket táplálják - az Olimpiai Parkot övező lagúnák Rio legfertőzöttebb vizei. Az ottani vírusok miatt a helybeliek szervezete antitesteket alakít ki, ám a külföldi sportolók és turisták nem immunisak. A riói olimpia több száz sportolója a Guanabara-öböl, a Rodrigo de Freitas-tó és a Copacabana tengerpart szennyezett vizein versenyez majd. (MTI/AP/Silvia Izquierdo)
Vágólapra másolva!
Fernando Spilki, a Feevale Egyetem környezetvédelmi tanulmányi programjának vezetője által végzett vízvizsgálat krónikusan magas, emberi szennyvízből származó vírus- és baktériumszintet mutatott ki a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia és paralimpia helyszínéül szolgáló vizekben.
A riói Guanabara-öböl szeméttel teli partja Forrás: MTI/AP/Silvia Izquierdo

Rio hosszú időre visszanyúló szennyvízproblémája súlyosbodott az elmúlt évtizedben a lakosság, s különösen a várost övező hatalmas nyomornegyedekben élők számának gyarapodása miatt.

Az ottani vírusok miatt a helybeliek szervezete antitesteket alakít ki, ám a külföldi sportolók és turisták nem immunisak. A riói olimpia több száz sportolója a Guanabara-öböl, a Rodrigo de Freitas-tó és a Copacabana tengerpart szennyezett vizein versenyez majd.

Haltetemekkel körülvett sportoló edz a riói Rodrigo de Freitas-tavon Forrás: MTI/AP/Felipe Dana

Bár nemzetközi intézmények több száz millió dollárt adományoztak Brazíliának a gond megoldására, a csatornavíz túlnyomó részét szabadtéri árkokon keresztül olyan patakokba és folyókba eresztik, amelyek az olimpia helyszínéül szolgáló vizeket táplálják - az Olimpiai Parkot övező lagúnák Rio legfertőzöttebb vizei.

A Guanabara-öböl melletti Alegria Szennyvíztisztító Telep Forrás: MTI/AP/Leo Correa