Újabb elnököt fogyaszthat el a magyar röplabda

Dobi Edina
Dobi Edina válogatott röplabda játékos, Origo interjú
Vágólapra másolva!
A női válogatott 28 év után kijutott az Európa-bajnokságra, jelenleg mégsem ez szolgáltatja a beszédtémát a sportággal kapcsolatban, hanem az a belviszály, amely könnyen lehet, hogy az elnök, Poór Csaba távozásával végződik. 

A 2013-ban megválasztott Poór Csabának korábban nem volt kapcsolata a röplabdával, dolgozott az orosházi városi tévé igazgatójaként, segítette a Fidesz szegedi kampányát, és közös elemzőcéget működtet Török Gábor politológussal.

Poór azt mondja, most ugyanaz a kör próbálja őt leváltani, amely két éve még őt kereste meg, hogy eltakarítsák az akkori elnököt, Tóth Tamást. Sokat elmond a sportágban uralkodó viszonyokról, hogy 2005 óta Poór az ötödik elnök, elődei közül egy sem töltötte ki az ötéves ciklust.

Akármit csinálsz, elbuksz

Az elnök szerint a problémák akkor kezdődtek, amikor úgy döntöttek, megszüntetik a főtitkári posztot, és az ezzel járó feladatokat egy ügyvezető igazgatóra, valamint egy szakmai igazgatóra osztották volna ki. A hatalom ezzel kikerült az addigi főtitkár, Ludvig Zsolt kezéből, de neki felajánlották a szakmai igazgató posztját. Poór szerint ekkor borult meg valami, de azt nem tudja, pontosan mi lehet a kiváltó ok.

"Hosszú évek óta van a sportágban egy csoport, amelynek az az érdeke, hogy pár évente lecseréljék az elnököt. Ha kiegyezel velük, akkor azért buksz meg, mert szakmai kérdésekben nem tudsz dönteni, ha nem egyezel ki velük, akkor pedig az ellentét miatt" – magyarázta Poór. Ő úgy érzi, teljesen más szemléletet képvisel, mint az a bizonyos klikk, mert ő azt vallja, kell egyfajta rendszerváltás, hogy piaci bevételei legyenek a sportágnak.

Hét elnökségi tag is lemondott

A felek közötti ellentét a májusi közgyűlésen is kibukott, Ludvig először elmondta, hogy nem tud együtt dolgozni az elnökkel, majd hazugsággal vádolta meg őt. A vége az lett, hogy Ludvig mellett még hat másik elnökségi tag is lemondott, így a 11 fős testületből mindössze négyen maradtak a helyükön. Ludvig szerint a hét elnökségi tag lemondása után azonnali hatállyal rendkívüli közgyűlést kellett volna összehívnia az elnökségnek, amely ezt végül meg is tette, de 30 helyett 50 napra hívta össze a közgyűlést. Ludvig megkérdőjelezi a jogszerűségét a csonka elnökség azon döntésének, amellyel őt elmozdították a főtitkári posztról.

Poór Csaba és Ludvig Zsolt a bajnoki döntő negyedik meccse után – itt még egymás mellett Forrás: www.hunvolley.hu

Poór úgy látja, a már emlegetett klikknek az a jó, ha káosz van, és az elnök nem ismeri ki magát a sportágban, de mivel nekik ez két év elteltével már sikerült, így most menniük kell. Ludvig szerint az elnök legnagyobb hibája, hogy a női válogatott hatalmas sikere, az Eb-részvétel kiharcolása után nem tudott szponzorokat állítani a sportág mellé. A korábban a női válogatottat is vezető Ludvig szerint olyan ember kell elnöknek, aki reprezentatív, és aki akár a kapcsolatait, akár a gazdasági erejét felhasználva segíteni tud a sportágnak.

2020-ig 4,2 milliárd jut a sportágnak

Szerinte a röplabda óriási lehetőséget kapott azzal, hogy bekerült a 16 kiemelt, államilag támogatott sport közé, ami azt jelenti, hogy a korábbi 2,1 milliárd helyett ennek a dupláját, 4,2 milliárd forintot kap 2020-ig a röplabda. Ludvig úgy véli, ha nem változik semmi, akkor olyan irányba mennek, amely nem jó a sportágnak, és addig kell keresniük, amíg meg nem találják a megfelelő személyt elnöknek.

Poór úgy érzi, eredményes két év van mögötte, és nemcsak a megduplázott állami támogatás miatt, hanem azért is, mert sikerült megegyezni az MTVA-val, hogy a következő szezonban az M4 30 mérkőzést közvetít majd, mert sikerült a TF rektorával, Mocsai Lajossal megállapodni, hogy januártól egy modernebb edzőképzés indul. Emellett azt is sikernek értékeli, hogy 68-ról 99-re emelkedett a tagszervezek száma az elnöksége alatt, valamint az igazolt játékosok száma 7000-ről 9000-re nőtt.

"Nem tettünk semmi olyat, ami miatt ne tudnék nyugodtan aludni. De nincsenek illúzióim" – mondta sokat sejtetően az elnök, akinek a sorsa a kedden 13 órakor kezdődő közgyűlésen dől el.