Elpusztult Overdose

Overdose, lósport
HUNGARY, Budapest : Hungary's undefeated world-class sprinter horse Overdose and its Belgian jockey Christophe Soumillonin race during the Budapests heat at Budapest's Kincsem Park on April 19, 2009. Overdose, who is considered to be the best horse to emerge from Hungary since the great Kincsem in the 1870s, has attracted purchase offers as high as 5 million euros. AFP PHOTO
Vágólapra másolva!
Tízéves korában Németországban elpusztult Overdose, a magyar csodalóként emlegetett nemzetközi hírű telivér. Sokáig veretlenül versenyzett, sérülések és egy súlyos betegség után tavalyelőtt vonult vissza, azóta már van három csikója. Ugyanaz a betegség vitte el, mint 128 éve Kincsemet.

Overdose, az utóbbi évtizedek legjobb magyar versenylova szerda délután háromnegyed hatkor a németországi Lindenhof tenyésztelepen súlyos betegségben elpusztult. A PannoniaOverdose értesülése szerint kólika, hasi katasztrófa végzett vele.

Ugyanez a betegség vitte el 128 éve a szintén csodalóként emlegetett Kincsemet.

Overdose és tulajdonosa, Mikóczy Zoltán Forrás: MTI/Manek Attila


Szmodits Zsolt, a ló orvosa az Origo kérdésére azt mondta, Mikóczy Zoltánnal, Overdose tulajdonosával egyeztetve "kegyeleti okokból" nem akar többet mondani a betegségről. Megkérdeztük a németországi ménest is, hogy mi okozhatta a betegséget, egyelőre nem reagáltak a megkeresésünkre.

Hamvasztani fogják

Overdose tavalyelőtti visszavonulása óta fedezőmén volt.

Mikóczy kérése, hogy Alagon temessék el a lovat.

A német egészségügyi törvények szerint állati tetemet nem lehet kiszállítani az országból, ezért valószínűleg elhamvasztják, és a hamvait itthon eltemethetik.

Mikóczy Zoltán idén április óta előzetes letartóztatásban van, egyik lányától tudta meg a hírt. "Nem akartuk, hogy valaki a folyosón odakiabálja neki, és így tudja meg.

Mikóczy már jelezte, hogy ha bilincsben is, de szeretne ott lenni a ló búcsúztatásán"

– mondta az Origónak Farkasházy Tivadar humorista, Mikóczy Zoltán barátja, Overdose egyik nagy csodálója.

Overdose az élen Forrás: AFP


„Enyhén ütögettem a fejem a falba, amikor meghallottam a hírt, ugyanis úgy képzeltem el, hogy a következő tíz évemet azzal töltöm majd, hogy a két unokámmal nézegetem Overdose csikóit” – mondta Farkasházy.

Van három csikó, és útban van a negyedik

„A világ legjobb lova, Frankel veretlenül vonult vissza, 3 millió fontot futott össze pályafutása során, majd a tavalyi visszavonulása után még 15 millió fontért fedezett. Overdose távozásával

pótolhatatlan veszteség érte a magyar lósportot.

Még akkor is, ha már van néhány csikója, és egy német kanca három hónapos vemhes tőle" – tette hozzá Farkasházy.

Overdose 2005. április 2-án született az angliai Nottinghamshire-ben. Jelenlegi tulajdonosa, Mikóczy Zoltán 2006 novemberében bukkant rá, de sokáig nem tudta, hogy kincset talált.

Átszámítva nyolcszázezer forintért vásárolta meg.

"Biztosan jobban hangzana, ha azt mondanám, hogy megláttam benne valamit, de nem. Az angliai newmarketi árverésen csak azért licitáltam, mert sajnáltam volna, ha egy ilyen szép telivér túl olcsón kel el. Enyém volt az első licit háromezer eurónál, és nem is próbálkozott más, így enyém lett a ló" – mesélte néhány éve a Kemma.hu-nak.

Öt éve, a Kincsem Parkban. Balra akkori edzője, Ribánszki Sándor Forrás: AFP

Mivel a versenylovak hovatartozását az határozza meg, hogy hol edzik őket, ezért az állatot 2006-ban Alagra szállították, de Mikóczy a saját elmondása szerint majdnem egy évig nem is látta.

"Csak a következő év tavaszán jöttem ki a lóversenypályára, ahol azt láttam, hogy fut együtt négy ló, és mögöttük sétál egy.

– mesélte 2009-ben a Heti Válasznak. A lónak akkor még neve sem volt, de gyorsan dönteni kellett, hogy versenyeztetni lehessen.

„Egy versenylovat nem lehet csak úgy elnevezni. Ennek a lónak az anyját úgy hívják, Our Poppet. A szabályok szerint tehát O betűvel kezdődő nevet kellett adni, de olyat, amilyet az elmúlt húsz évben nem viselt versenyló. A család összedugta a fejét, és ötleteltünk. Felmerült, hogy legyen Obsession vagy Orient Express, végül a kisebbik lányom, Lilla kitalálta az Overdose nevet. Nekem tetszett a legkevésbé.

Ha belegondolok, a hideg is kiráz. Képzelje, ha a világ legrangosabb versenyein ezzel a névvel futott volna a ló!” – mondta Mikóczy.

Overdose egyik magyarországi futása:


Overdose-t néhány nappal az első versenye előtt anyakönyvezték. 2007. június 2-án, Budapesten a Nyeretlen Kétévesek Versenyében 1000 méteren 18 hosszal győzött. 2008 decemberében már a világranglista harmadik helyén állt, Európában a legjobb volt.

Pályafutása csúcsán az értékét 5 millió euróra, mintegy 1,5 milliárd forintra becsülték.

19-ből 16-szor győzött

Első 14 versenyét megnyerte, először 2010. augusztus 29-én, a baden-badeni versenyen szenvedett vereséget, csak a hetedik lett. Tizenkilenc futásából tizenhatszor győzött, egyszer volt helyezett (4. – 2011, Ascot), és kétszer futott helyezetlenül.

Pályafutását savós patairha-gyulladás miatt kellett befejeznie.

A betegség 2009-ben kezdődött, először úgy tűnt, csak egy évet kell pihennie a lónak, de az állandósuló gyulladás végül megakadályozta a további versenyzésben.

Farkasházy Tivadar azt mondta, Overdose-t „mintha elátkozták volna”.

majd Ascotban majdnem nyerni tudott, ami kisebb csoda volt. A legfontosabb versenyein a startberendezés többször elromlott, és most jött ez a betegség is, amellyel az állatorvosok nem nagyon tudnak mit kezdeni.”

Utolsó versenyén, 2011. november 13-án Rómában nyert, hivatalosan 2013. szeptember 1-jén vonult vissza. A magyar galoppsport egyik leghíresebb képviselőjétől ünnepélyes keretek között, felvezetéssel vettek búcsút a Kincsem Parkban, óriáskivetítőn elevenítették fel a pályafutását.