Vágólapra másolva!
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nem érti, miért fordultak a budapesti olimpiai pályázat ellen a szocialisták. A múlt héten még támogatták az ötletet.

Váratlan és érthetetlen, hogy az MSZP-frakció hétfői ülésén úgy döntött, nem támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésére vonatkozó pályázati szándéknyilatkozatot – jelentette ki Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója.

A sorrenddel van bajuk

Az olimpiai pályázatról szóló határozati javaslatról tartott keddi parlamenti ülésnapon a szocialista Gőgös Zoltán egyebek közt azt mondta, "a magyar emberek többsége, különösen a 4,2 millió mélyszegénységben élő nem olimpiát akar". Szerinte először az egészségügyet és az oktatást kellene rendbe tenni, és csak utána gondolkozni olimpiarendezésen.

Gőgös Zoltán a parlamentben Forrás: MTI/Máthé Zoltán


Siklós Erik felidézte, hogy tavaly decemberben és idén januárban az összes parlamenti párt támogatta az olimpiarendezés ötletét, majd májusban Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, valamint Horváth Csaba, a párt fővárosi képviselője személyesen is így tett.

A múlt héten még Tóbiás is

A Fővárosi Közgyűlés múlt keddi ülésén az összes parlamenti frakcióval rendelkező párt, így az MSZP is az olimpiarendezés mellett foglalt állást, sőt "a Borkai Zsolt MOB-elnökkel a MOB székházában tartott egyeztetésen Tóbiás József, az MSZP elnöke is nyitottan és pozitívan foglalt állást" – mondta Siklós Erik az MTI-nek.

Hozzátette, a MOB "bízik abban, hogy a budapesti olimpia – ahogyan eddig is – úgy a továbbiakban is a pártpolitikától mentes, független, nem megosztó, hanem

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke azt mondta, sajnálja, hogy az MSZP-frakció nem támogatja az olimpiai pályázatot. Meglepődött, mert nem sokkal korábban úgy értesült, hogy a párt is egyetért a pályázati szándékkal.

Az Országgyűlés jövő hétfőn dönthet a 2024-es olimpia és paralimpia budapesti megrendezésére vonatkozó pályázati szándék támogatásáról szóló határozati javaslatról.