Vágólapra másolva!
Harmadszor ellenőrizték a Giro d'Italia mezőnyét, hogy használ-e bárki tiltott motort a kerékpárján, de senki sem akadt fenn a szűrésen. A legutóbbi kontrollt a csütörtöki szakasz után végezték el.

Közel öt éve terjed a bringás piacon olyan segédmotor, amelyet a hajtótengelyre, a csapágyba szerelhetnek be, és egy rejtett gomb megnyomásával sokkal könnyebben lehet tekerni a pedált. A motor prototípusát Varjas István magyar mérnök fejlesztette ki. Az ára 100-150 ezer euró, de a versenyzők nem használhatják.

Azokat, akik ilyen segéderővel akadnának fenn, azonnali kizárással büntetnék, fél évre tiltanák el őket, pénzbüntetésük pedig 100 ezer és egymillió svájci frank között lenne.

Az olimpiai és világbajnok svájci Fabian Cancellara volt az első, akit ilyen manipulálással vádoltak meg, de nem sikerült bizonyítani a szabálytalanságot.

A vasárnapig tartó Girón pénteken a Gravellona Toce és Cervinia közötti 236 kilométer leküzdése vár a mezőnyre. Összetettben a spanyol Alberto Contador vezet, előnye 5:15 perc honfitársa, Mikel Landa és 6:05 perc az olasz Fabio Aru előtt.