Megint elmenekült a kérdések elől a paralimpikonok elnöke

Budapest, 2015. május 24. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Magyar Sport Házában 2015. május 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2015. május 24. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a Magyar Sport Házában 2015. május 24-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Kedden pontról pontra igyekezett cáfolni a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az ellene az utóbbi napokban, szerinte egy hecckampány keretében felhozott vádakat. Kérdéseket azonban már nem lehetett feltenni neki.

Akárcsak vasárnap, keddi sajtótájékoztatóján sem volt hajlandó kérdésekre válaszolni Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, aki arról híresült el, hogy az általa vezetett szervezet fizette ki a hárommillió forintos devizahiteles végtörlesztését (a botrány kirobbanása után a pénzt visszafizette, bár a felvételét jogszerűnek tartja).

Az Origo tudósítója szerint a tájékoztató során - melyen az első sorban ott ült több parasportoló is - Gömöri több mint fél órán át olvasott fel papírból egy, az utóbbi napokban elterjedt hírek cáfolatának szánt szöveget. Amikor végzett, azt mondta, szerinte ez mindenre választ ad, és az újságírók kérdéseivel nem törődve elviharzott.

Vasárnap lényegében ugyanez történt. Akkor egy emailváltást mutatott be, amelyben parasportolók és sportvezetők leveleznek arról, hogy milyen eszközökkel lehetne eltávolítani az MBP éléről Gömöri Zsoltot. Ennek a levelezésnek a második részét is nyilvánosságra hozta most.

Kérdésekre akkor sem volt hajlandó válaszolni.

Kedd délelőtt, az MPB elnökségi ülése után, az elnök a levelezésben előforduló állításokat igyekezett cáfolni. Egyebek mellett közölte, hogy a fizetése nem egymillió forint feletti, hanem bruttó 655 ezer forint, a pekingi paralimpia után pedig - kevesebb mint egyévi elnökösködésért - nem 17 millió, csak 11 millió forint jutamat vett fel, az MPB közgyűlése jóváhagyásával. Aztán London után még 17 milliót.

Gömöri Zsolt. Még egy kérdések nélküli sajtótájékoztató Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


Gömöri elismerte, hogy az MPB a cégétől, a Balaton Reál Kft.-től bérelt egy kisbuszt, de szerinte a bérleti díj "igen kedvezményes" volt, kilométerenként 110 forint. Az autó ellopásakor pedig a cége azért kapott kártérítést az MPB-től, mert a szerződés ellenére nem kötöttek rá cascót.

Hatéves Passat 1,2 millóért

Hazugságnak nevezte azt is, hogy 10 millió forintért vásároltatott magának autót az MPB-vel, és az végül nulla forintért került a nevére. Ezzel szemben az igazság szerinte az, hogy a hatéves VW Passatot a leíráskor 1 millió 260 ezer forintra értékelték, és mivel ez az összeg kisebb volt, mint az általa a vásárláskor befizetett önerő,

Az elnök tagadta, hogy az idei tenerifei edzőtábor szervezési feladataiért kétmillió forinttal honorált Horváth Attila az üzlettársa lenne. Az edzőtábor általa közölt költségvetésében ugyanakkor a "szervezési és előkészítési munkák" mellett "az edzőközpont használata" is olvasható a kétmillió forint ellenértékeként. Nem világos, hogy a használatért miért Horváth Attilának kellett fizetni - ezt is szívesen megkérdeztük volna Gömöri Zsolttól.

10 százalékos szervezési díj

Az edzőtáborban egyébként a kétheti szállás és étkezés a több mint 40 főnyi küldöttségnek körülbelül 21 millió forintba került, ennek csaknem 10 százalékát fizették tehát ki szervezési és előkészítési munkákért.

Gömöri nem tagadta, hogy a megszerzett támogatások után jutalékot vesz fel, de hangsúlyozta, hogy ez minden alkalmazott számára fennálló lehetőség, a jutalék egységesen 10 százalék. 2014-ben és 2013-ban is 1,26 millió forintot vett fel ilyen címen.

A Gömöri Zsolt által felolvasott teljes közleményt itt olvashatja.

Etikai vizsgálat a levelezők ellen

A elnök bejelentette, hogy az elnökség hivatalosan felkérte az Etikai és Jogi Bizottságot: a levelezésben szereplő minden, az MPB-vel hivatalos kapcsolatban levő személy és szervezet esetében vizsgálja meg, hogy tevékenységük megfelel-e az MPB által megfogalmazott etikai és jogi normáknak, szabályzatoknak. Jelezte, hogy a "lejáratásában" valószínűleg közreműködött az MPB volt gazdasági vezetője is.

A teljes levelezést tartalmazó dokumentációt az MPB eljuttatja a MOB elnökének és az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkársága vezetőjének,

továbbá a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Az elnökség úgy döntött, hogy "a botrányos ügy minden részletének tisztázása érdekében 2015. június 19-re összehívja a Magyar Paralimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlését".