Vágólapra másolva!
A világ vezető úszószaklapjában egy kanadai szakember felvetette, hogy Hosszú Katinka esetleg meg nem engedett szereket használ a medencében. Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség vezetője teljesen alaptalannak nevezte a vádat.

A világ egyik vezető úszószaklapjában, a Swimming World Magazine-ban, bizonyos Casey Barrett komoly vádakat fogalmazott meg Hosszú Katinkával szemben.

Egy kanadai lapban vádolták meg Hosszú Katinkát Forrás: MTI/AP/Nell Redmond


A lap véleményoldalán megjelent cikkben a szerző megállapítja, hogy az úszók körében "mindenki azt mondogatja", az edzők azt morogják, valamit biztosan szed a magyar lány, mert tisztán így nem lehet... Azt is megállapítja: tény, hogy bizonyítéka nincsen, "a magyar lány sikeresen vett minden ellenőrzést, de a 'vizuális bizonyíték': a test és az eredménytábla..."

Nem akarok ujjal mutogatni, de...

A szerző elsorolja, milyen elképesztő teljesítménnyel lett tavaly az év úszója Hosszú Katinka, és hozzáteszi, hogy

soha senki nem volt képes ilyen hosszú versenyidőszakban ilyen kiegyensúlyozottan versenyezni,

ami Casey Barrett szerint nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy tiltott szereket használ.

A kanadai szakíró szerint a magyar klasszis versenyidejénél már csak regenerációs idejének rövidsége és formájának kitartó, meredek emelkedése meghökkentőbb. "Senki nem akar előállni, és ujjal mutogatni, de talán nem vagyok egyedül, aki szerint a mögöttünk hagyott időszak jelei egy szomorú tény felé mutatnak" – sejteti a doppingvádat Barrett.

Brutális izmok Forrás: Facebook/Hosszú Katinka


"Meglepődni azon, hogy Hosszú esetleg doppingol, pont olyan lenne, mint elmenni egy sztriptízbárba, és felháborodni azon, hogy műmellük van a táncosoknak" – olvasható a furcsa párhuzam a cikkben.

Megsemmisült, majd újjászületett

A szerző kitér rá, hogy Hosszú saját állítása szerint összetört, amikor csak 4. lett a londoni olimpián fő számában, 400 vegyesen, azóta viszont minden egyes versenyen, amelyen elindult, a dobogóra állhatott. Barrett, aki egy régi doppingsztorit dolgoz fel éppen, párhuzamot von az NDK-s idők doppingügyei és Hosszú versenyzése között, és kitér arra is, hogy aki ki meri mondani, amire mindenki gondol, azt "rossz vesztesnek" bélyegzik.

Ki vádolja Hosszú Katinkát?

A 40 éves Casey Barrett maga is úszó volt, a kanadai válogatott tagjaként szerepelt az 1996-os atlantai olimpián, ahol a B döntőig jutott 200 méteres pillangóúszásban, és összesítésben a 11. helyen végzett. Visszavonulása után megnyitotta New York leghíresebb úszóiskoláját, majd újságíróként az NBC olimpiai közvetítéseit segítette (utóbbiért három sport Emmy-díjat nyert a stáb tagjaként). Barrett népszerű úszóblogot visz, a Swimming World Magazine-ban megjelent cikk is először itt jelent meg The Smell of Smoke (kb. A gyanú árnyékában) címmel. Korábban csak egyszer írt a blogjában Hosszúról, akkor az egyetemi bajnokság beharangozójában azon kesergett, hogy már alig vannak sztárok az NCAA eseményen, míg korábban olimpiai érmesek tömkelege indult a versenyen.


A magyar úszót ért vádakra azonnal reagált Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke. Az Origónak azt mondta,

Hosszú Katinkát és edző férjét, Shane Tusupot egyelőre nem sikerült elérnünk.

Kifulladásig hajtja magát az edzéseken Forrás: Facebook/Hosszú Katinka


Tiszeker Ágnesnél, a Magyar Antidopping Csoport vezetőjénél arról érdeklődtünk, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) gyakrabban és szigorúbban ellenőrzi-e azokat a sportolókat, akiket valaki nyilvánosan doppingolással vádolt meg. Azt mondta, ilyen gyakorlat nem létezik.

"Az ellenőrzések mindig egy tervezet szerint zajlanak.

Egyébként számos olyan esetet tudnék említeni, amikor konkurens országok lapjai megvádolják a sportolókat, ez sajnos mindennapos. Hosszú Katinka egyébként rendszeresen ad mintát, amikor itthon van, akkor mi is próbáljuk minél többször ellenőrizni" – mondta Tiszeker Ágnes.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.