83 évesen hódíthatja meg a Mount Everestet

mount everest 424
Nepalese pensioner who until last week was the oldest person to summit Everest, Min Bahadur Sherchan, (81) attends a ceremony to mark the 60th anniversary of the first Everest conquest in 1953 in Kathmandu on May 29, 2013. Nepal marked 60 years since the first ascent of Everest May 29, celebrating the summiteers whose success has bred an industry that many climbers now fear is ruining the world's highest peak. AFP PHOTO/Prakash MATHEMA. AFP PHOTO/Prakash MATHEMA
Vágólapra másolva!
Több rekordot is meg akarnak dönteni alpinisták a világ legmagasabb hegycsúcsán a most induló szezonban.

A 83 éves Bahadur Sherchan vissza akarja szerezni a Mount Everestet megmászó legidősebb ember címét, amelyet 2013-ban hódított el tőle az akkor 80 éves Miura Juicsiro - közölte pénteken a Nepáli Idegenforgalmi Hivatal.

A brit hadsereg egykori nepáli katonája (gurkha) pénteken, a nemzeti ünnepen indult el Katmanduból az expedícióra. Sherchan már a 2013-ban is megpróbálta sietve visszaszerezni világrekorderi címét, de egészségi problémák és a kedvezőtlen időjárás miatt kénytelen volt félbeszakítani a mászást.

Bahadur Sherchan itt 81 éves volt Forrás: AFP/Prakash Mathema

Az ugyancsak nepáli Gopal Shrestha az első HIV-pozitív akar lenni, aki feljut a világ legmagasabb, 8848 méteres pontjára, míg egy honfitársa, Leela Bahadur Basnet rekordidő, 10 nap alatt tervezi megtenni az oda-vissza utat.

A hegymászók rendszerint heteket is eltöltenek akklimatizálódással a hegy lábánál fekvő alaptáborban, mielőtt megkezdik a mászást.

Idén április végéig csaknem 400 hegymászó érkezett az alaptáborba. Nepáli oldalról tavaly csak egyetlen csapatnak sikerült megmásznia a világ legmagasabb hegyét, a többi expedíciót lefújták egy 16 halálos áldozatot követelő lavina után.