Szex és abortusz a sportsikerért

Varázsló, foci, Afrika
IVORY COAST, Abidjan : A sorcerer pose with Abidjan Africa Sports team 19 September 1999 at Felix Houphouet-Boigny stadium in Abidjan, prior to their fourth-final return match against Morrocan Royal Armed Forces team (FAR) in the Africa Cup competition. Abidjan won the match 1-0 and is qualified for the semi-final.
Vágólapra másolva!
Ha a női atléták teherbe esnek, és három hónap után elvetetik a magzatot, akkor sokkal jobb teljesítményre lesznek képesek, állítja egy ugandai varázsló, Peter Wemali. Hiába állt a fellázadt nők mellé a vb-bronzérmes, háromszoros Nemzetközösségi Játékok-győztes középtávfutó, Moses Kipsiro, a rendőrség támogatását élvező, edzői papírral nem rendelkező Wemali ellen nem volt esélye. Kipsirót ellehetetlenítették, bátyját majdnem agyonverték, őt halálosan megfenyegették.

A múlt héten még csak egy rövidhír szólt arról, hogy halálos fenyegetés miatt nem indul a mezeifutó-világbajnokságon az ugandai Moses Kipsiro. Kiderült az is, hogy a háromszoros Nemzetközösségi Játékok-győztes középtávfutó mitől ijedt meg.

Az ugandai atlétikát egy éve rázta meg a botrány, a válogatott egyik edzőjét, Peter Wemalit ugyanis azzal vádolták női tanítványai, hogy szexuálisan zaklatta őket. Az esetek napvilágra kerülésében azonban Moses Kipsiro kulcsszerepet játszott, ezzel a vallásos, babonás hitvilággal rendelkező helyiek szemében ősellenséggé vált.

Csodatévő törzsi varázsló

Ugandában a varázslókat, kuruzslókat és gyógyítókat még mindig óriási tisztelet övezi, és a babona mindennél erősebb. Így kerülhetett a válogatotthoz Peter Wemali, aki saját magát törzsi varázslónak tartja, aki természetfeletti képességekkel rendelkezik.

A törzsi varázsló jelenléte afrikai focimeccsen megszokott. De nem edzőként... Forrás: AFP

A kuruzsló a 2000-es évek elején az egyik legnépszerűbb hazai atlétát, Grace Chesangot feleségül vette, de később elhagyta a kétgyermekes családanyát.

"Súlyos beteg voltam, a kórházi kezelések nem segítettek, akkor valaki azt javasolta, hogy látogassam meg Wemalit, aki majd imádkozik értem. Így is tettem. Miután javult az állapotom, felajánlotta, hogy utazzam el vele Kenyába, majd továbbra is figyelemmel kíséri a gyógyulásomat. Amikor odaértünk, már bérelt szoba várt bennünket, és azt mondta, legyek a felesége" - emlékezett vissza Chesang.

Szex kell a jó eredményhez

A csodálatos gyógyulás híre azonban Ugandéba is eljutott, így Wemali képesítés nélkül is csatlakozhatott előbb az Uganda Police klubhoz, majd a válogatott stábjához. Tavaly márciusban robbant a bomba, amikor kiderült, hogy a női futókat szexuálisan zaklatta. Azt mondta, hogy a szex jótékony hatással bír a teljesítményre, de az a legjobb, ha minden tanítványai várandós lesz, de a terhességet három hónaposan megszakítják. Ettől a nők sokkal jobban teljesítenek az atlétikapályán.

"Az éjszaka közepén állandóan bejött a szobánkba, azzal fenyegetőzött, hogy kidob mindenkit a válogatottból, ha nem tesszük, amit mond" - nyilatkozta az egyik áldozat az ugandai Daily Monitor című napilapnak.

Wemali az erőszaktól sem riadt vissza, ha ellenkeztek a sportolónők, meg is verte őket. "Nagyon meg voltunk ijedve, nem akadt senki, akiben megbízhattunk. Szörnyű volt."

Nem bűnös!

A botrányt Moses Kipsiro robbantotta ki, aki a tavalyi edzőtáborozás során értesült a döbbenetes esetektől, és ezeket jelezte is az ugandai szövetségnél, majd nyilatkozott róla a nemzetközi sajtónak is.

"Beszéltem vele, de semmi bűntudatot nem láttam rajta. Megerősítette nekem, hogy a szex és a terhesség fontos a jó eredmény elérésében. Megdöbbenten hallgattam" - mondta Kipsiro.

Moses Kipsiro robbantotta ki a botrányt Forrás: AFP/Ben Stansall

A szövetség ugyan vizsgálatot indított, de hiába ígért komoly kivizsgálást a sportminiszter és az ugandai elnök, a hatóságok egy éven át semmit nem tettek, végül Wemalit felmentették.

A terrorizált sportolók többsége nem volt hajlandó együtt dolgozni Wemalival, Kipsiro pedig repült a csapatból. A tavalyi koppenhágai félmaratoni világbajnokságra már ki sem vitték, az Uganda Atlétikai Szövetség indoklása szerint beteg volt. "Ilyen nevetséges érvelést még sohasem hallottam. Semmi bajom nem volt, egyszerűen megbüntettek, mert segíteni akartam néhány fiatal sportolónak" - mondta Kipsiro.

Ellehetetlenítve és megfélemlítve

A sportolót teljesen ellehetetlenítették és megfélemlítették. Februárban testvérét, Ben Sands Nawarit egy hazai verseny után hat civil ruhás rendőr brutálisan megverte, az elkövetők csak azután menekültek el, hogy Kipsiro és néhány férfi még a segítségére sietett.

Ezt követően kapta a halálos fenyegetéseket a sportoló, aki március 28-án kihagyta a mezeifutó-világbajnokságot Kínában, de ilyen körülmények között csoda lenne, ha folytatná pályafutását.

A helyi rendőrség alkalmazásában álló Wemali azonban éli világát, olyan befolyással bír, hogy még azt is megakadályozta, hogy Kipsiro a rendőrséget vezető helyi politikussal találkozzon.